Hajókatasztrófa: meglepő hír érkezett

A budapesti, dunai hajószerencsétlenségnél a Viking Sigynt irányító ukrán kapitány az áprilisban Hollandiában történt baleset idején nem kapitányként szolgált az érintett hajón - közölte a Viking Cruises szóvivője a Reuters hírügynökséggel.
Domokos László, 2019. június 7. péntek, 07:03
Fotó: Napi.hu

Jurij C. április 1-jén valóban a Viking Idun fedélzetén volt, de az incidens idején nem ő volt a hajó kapitánya, a hajót egy másik kapitány irányította - idézte a  szóvivő szavait a 24.hu.

További részleteket nem árult el, mondván, mindkét ügyben tart a vizsgálat. Korábban a Viking River Cruises elnöke azt ígérte, a cég a legteljesebb mértékben együttműködik a magyar hatóságokkal, minden rendelkezésére álló eszközzel segíti a vizsgálatot.

Csütörtökön a Fővárosi Főügyészség közölte, az Eurojust magyar nemzeti tagján keresztül beszerzett információ szerint a Hollandiában is gyanúsítottként vonták felelősségre az Viking Sigyn kapitányát, mert a Viking Idunnal ő hajtott egy tankerhajónak.

A Fővárosi Főügyészség csütörtöki bejelentése szerint a nyomozási bíró 2019. június 1-jén egy hónapra elrendelte a gyanúsított, a Viking Sigyn 64 éves, odesszai, ukrán állampolgárságú kapitány, Jurij C. letartóztatását. A bíróság emellett megállapította, hogy a hajóskapitány 15 millió forint óvadék letétele esetén, Budapest területén bűnügyi felügyeletbe kerül, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett. Az óvadék megengedése ellen az ügyészség fellebbezéssel élt.

A Fővárosi Főügyészség beszerezte azt a hivatalos információt is, hogy a Hollandiában idén április 1-jén balesetet okozó hajó kapitánya és a jelen ügyben gyanúsított kapitány ugyanaz a személy, őt Hollandiában is gyanúsítottként vonták felelősségre. Erről korábban lapunk is írt a Hajozas.hu információira hivatkozva.

A hírek szerint amikor a terneuzeni zsilipbe kanyarodott a Viking Idun többszöri rádiós figyelmeztetés ellenére sem vette figyelembe a tankerhajót és egyenesen nekikanyarodott, ezzel veszélybe sodorva a fedélzeten utazó 171 utasát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Northop, 2019.06.07 22:14

Most nem értem.. Miért ilyen sokára derült ki, hogy a kapitány miért nem a kapitány? Gondolom a letartóztatásakor akkor jelezte (volna). Most vagy eljárási hibákról beszélünk, vagy valaki elkezdett ködösíteni és a sz@rt jó alaposan szétkenni, nehogy kiderüljenek dolgok..

Most volna jó az európai ügyészség, ők jó alaposan utána tudnának nézni a holland cég dolgainak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2019.06.07 07:42

Elhiszem hogy az egy másik kapitány volt, Sőt! Még azt is elhiszem hogy a holland balesetnél a budapesti ukrán fószer csak helyettesként, esetleg első tisztként irányította a balesetező Wiking hajót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html