A hírt rendőrségi illetékesek is megerősítették. Néhány perccel korábban a CNN közölte, hogy Dzsohar Carnajev egy családi ház hátsó udvarán, egy ponyvával letakart csónakban bújt el, és ott volt az elmúlt órákban. A rendőrség többszöri felszólítására sem adta meg magát, ezért könnygázzal próbálták kifüstölni a csónakból. Tartottak attól, hogy Dzsohar Carnajev, akárcsak a hajtóvadászat során meghalt bátyja, Tamerlan Carnajev, robbanóanyagot tartalmazó mellényt visel, vagy pokolgépek vannak nála.

Három személyt őrizetbe vettek, hogy kihallgassák őket a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylettel kapcsolatban a Massachusetts állambeli New Bedfordban - közölte péntek este,  kevéssel a terrortámadással gyanúsított Dzsohar Carnajev elfogása után a rendőrség. Az őrizetbe vett két férfit és egy nőt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hallgatja ki.

Robert Richard, a New Bedford-i rendőrség hadnagya kijelentette, hogy azért hallgatják ki őket, mert azt feltételezik róluk, hogy kapcsolatban állnak a "2-es számú gyanúsítottal", vagyis Dzsohar Carnajevvel. Az "1-es számú gyanúsított", Tamerlan Carnajev, péntekre virradóra belehalt a rendőrséggel vívott tűzharcban szerzett sebesüléseibe.

Az amerikaiak elutasítják, hogy terrorizálják őket, ezért az erőszak hívei nem kerekedhetnek felül, bármit akarjanak is elérni - jelentette ki pénteken, a bostoni merénylet életben maradt gyanúsítottjának elfogását követően Barack Obama amerikai elnök. "Azért vallottak kudarcot, mert elutasítjuk, hogy terrorizáljanak bennünket" - hangoztatta az elnök az elkövetőkre utalva.

Obama rámutatott: most azt kell kideríteni, hogy miért követett el merényletet két olyan fiatalember, aki az Egyesült Államokban nőtt fel, és hogy a támadás kitervelésében és végrehajtásában voltak-e támogatóik. Bejelentette, hogy ezen feladatok végrehajtására utasította az FBI-t, a belbiztonsági minisztériumot és a hírszerzést.

Az elnök gratulált a hatóságoknak az összehangolt együttműködéshez és emlékezett rá, hogy ehhez minden szükséges szövetséges támogatást megadott. Obama egyúttal kitért a héten a texasi Westben bekövetkezett műtrágyagyár-robbantásra, amelynek következtében több mint egy tucatnyian meghaltak és mintegy 60 embernek nyoma veszett.

Barack Obama kijelentette, hogy szövetségi támogatást fog nyújtani a Boston által elhomályosított texasi tragédia következményeinek felszámolásához.

Több rendőr lesz a londoni maratonon

Az eredetileg tervezett létszámnál 40 százalékkal több rendőr ügyel a vasárnapi londoni maratoni futóverseny biztonságára - jelentette be szombaton a Scotland Yard illetékes főtisztje. A minden áprilisban megrendezett londoni maratoni Európa legnagyobb ilyen jellegű rendszeres sporteseménye. A vasárnapi versenyen az előzetes regisztrációs adatok alapján 36 ezren állnak rajthoz, köztük olyan hírességek, mint Mo Farah, a britek kétszeres olimpiai bajnok futója. A díjakat Harry herceg, II. Erzsébet királynő unokája adja majd át. A Greenwich és a Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - között kijelölt útvonal mentén várhatóan félmilliós nézőközönség sorakozik fel. A szervezők azt már közvetlenül a bostoni maratonin elkövetett robbantásos merénylet után bejelentették, hogy a vasárnapi londoni versenyt nem törlik.
Julia Pendry, a Scotland Yard főfelügyelője, a verseny biztonsági előkészületeinek irányítója szombaton a BBC-nek elmondta, hogy az eredeti tervekhez képest "néhány százzal több" rendőr lesz London utcáin a verseny idején, és egyes járőröket robbanószerek érzékelésére kiképzett rendőrkutyák kísérnek. A Scotland Yard magas rangú rendőrtisztje hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek az intézkedések csak a lakosság megnyugtatására szolgálnak, mert egyébként nincs semmi jele olyan fenyegetettségnek, amely bármilyen módon kapcsolódna a bostoni merénylethez. A brit kormány az ötfokozatú készültségi rendszerben jelenleg a középső riasztási szintet tartja érvényben; ennek hivatalos meghatározása szerint "jelentős" a kockázata terrorcselekmény nagy-britanniai elkövetésének valamely nemzetközi terrorszervezet részéről. Ez a készültségi szint évek óta érvényben van. A listán két ennél magasabb szintű fenyegetettségi szint szerepel, a "súlyos" és a "kritikus".