Párt lesz a Párbeszéd Magyarországért Platformból

Párbeszéd Magyarországért Pártra változtatja a nevét, és hamarosan párttá is alakul az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért Platform.
NAPI, 2013. február 3. vasárnap, 15:04
Fotó: Napi.hu

Párbeszéd Magyarországért Pártra változtatja a nevét, és hamarosan párttá is alakul az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért Platform - jelentette be Jávor Benedek, a platform egyik alapítója egy budapesti kávéházban tartott vasárnapi sajtótájékoztatón. Lehetőségként hangzott el, hogy a parlamenti képviselőcsoportot kereszteljék át LMP - Párbeszéd Magyarországért névre.
Reményeik szerint olyan politikai erőt hoznak létre, amelyik "az elmúlt évek ellenzéki bénultsága után" lendületet tud adni az ellenzéknek és képviselni tudja saját elveit - mondta Jávor Benedek az MTI beszámolója szerint. A politikus a délelőtt elfogadott kiáltványukból idézve közölte: az új pártnak képesnek kell lennie arra, hogy csökkentse az egyenlőtlenséget és a társadalom kettészakítottságát, a döntéshozatalba pedig integrálni tudja a jövő generációk érdekeit.

Céljaik közé sorolta a rendszerváltozás óta kialakult "igazságtalan" közteherviselési rendszer átalakítását, a jogállam helyreállítását és egy tudásalapú társadalom kialakításához szükséges feltételek megteremtését.

Az elmúlt két évtized kormányai által elfeledett vidéki Magyarországon fenntartható agrárpolitikát kell megvalósítani - hangsúlyozta, mielőtt kitért arra is, hogy párbeszédet akarnak folytatni a határon túl élő magyar közösségekkel.

A tájékoztatón részt vett Szabó Tímea, a platform egy másik alapítója is, aki elmondta, hogy a sajtótájékoztató alatt is zajló közgyűlésen éppen a párt szervezeti struktúrájáról folyt a vita. Abban viszont már megállapodtak, hogy olyan pártban akarnak dolgozni, amelyik egyszerre demokratikus és hatékony, viszont nem lesz "egy félreértelmezett bázisdemokrácia foglya".

A pártnak két, egy férfi és egy női társelnöke, illetve további öt elnökségi tagja lesz. Az elnökségben is nemi kvótát alkalmaznak, ezért abba legalább egy női tag bekerül. A tervek szerint két hét múlva választják meg a társelnököket, illetve az elnökségi tagokat - mondta Szabó Tímea, aki arra is kitért, hogy létrehozzák a pártigazgatói posztot.

Átneveznék az LMP frakciót

Hétfőn folytatódik a tárgyalás az LMP frakciójával, de az biztos, hogy a Lehet Más a Politikából kivált nyolc képviselő nem adja vissza a mandátumát - közölte. Szabó Tímea az újságírók felvetésre hozzátette: egy LMP nevű frakcióban nem maradnának, éppen ezért javasolnák, hogy a képviselőcsoportot kereszteljék át LMP - Párbeszéd Magyarországért névre. Szavai szerint ez jogilag lehetséges, de - mint mondta - a kormányoldal meg tudja akadályozni a lépést.

A célok eléréséhez együttműködésre van szükség, ezért cselekedni kell, együtt kell működni és párbeszédet kell kezdeményezni más ellenzéki szervezetekkel - hangsúlyozta Jávor Benedek. Ennek kereteiről még nem döntöttek, de miután végeztek a párt létrehozása körüli teendőkkel, meg akarják kezdeni az egyeztetéseket - mondta.

Jávor Benedek kérdésre válaszolva közölte, rövid az idő a választásokig, de létre kell hozni egy olyan formációt, amelyik képes megteremteni az ellenzéki többséget. Hangsúlyozta: a kapcsolat megteremtése várhatóan többlépcsős folyamat lesz, és nem gondolják, hogy minden ellenzéki erővel ugyanolyan szintű együttműködést fognak kialakítani.

Az a tárgyalások témája lesz, hogy a Párbeszéd Magyarországért Párt önálló vagy pedig közös ellenzéki listán indul-e a választásokon - válaszolta egy kérdésre a politikus. Szólnak érvek amellett, hogy ne legyen sok ellenzéki lista, de az sem elkerülhetetlenül szükséges, hogy mindenki egyetlen listán induljon a választásokon - mondta. Olyan megoldásban fognak gondolkozni, amelyik a jelenlegi választási rendszerben képes az ellenzéki többség megteremtésére - hangsúlyozta.

Az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárta a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek akkori frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. Ezután a három politikus öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársával együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért Platformot.

Tovább egyeztetnek

A párt idei, január végi kongresszusa úgy döntött, hogy nem változtat a korábban elfogadott stratégián. Múlt vasárnap a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak. A platform képviselői hangsúlyozták, szeretnék, ha egyben maradna a parlamenti frakció, ezért tárgyalásokat kezdenek az LMP-ben maradókkal. A tárgyalások csütörtökön kezdődtek el, de miután a két oldal nem tudott megegyezni, a megbeszélés várhatóan hétfőn folytatódik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2013.02.03 22:49

@laci59: Megnyugtatlak.Minden politikus kottából játszik,azaz tárgyal,intézkedik,törvénykezik,stb.Az öt támogató,az őt hatalomba juttatató emberek,szervezetek,gazdasági társulások érdekei szerint.
De ...de néha a politikus önjáróvá vállik.Ez történt Hitlerrel is.Már a saját elképzelését,világképét erőltette a német társadalomra.
Nem eszmeileg vontam párhuzamosságot.Ez fel sem merült bennem.Orbánt semmi szin alatt nem keverem össze a szélsőjobb eszmei világával.
Azért óvakodj a tévedhetetlen politikustól,mert ha hiszel neki hamarosan lövészárokba találod magad és már nem tudod kire és miért lősz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vghs, 2013.02.03 20:31

Ha nem adják vissza az LMP-s mandátumukat akkor erkölcsileg leszerepeltek.
Ha mutyiznak és egy frakcióban maradnak akkor az LMP politikája sem MÁS.

Azért, nagyon érdekes, hogy azokhoz akarnak csatlakozni akik még csak nem is párt és nem tudjuk a nevét, hogy milyen párt lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci59, 2013.02.03 18:04

@Zodiakus: Ez méltatlan, még feltételezni is! Én egyszerűen csak arra gondolok, hogy sokszor négyszemközti beszélgetéseken dőlnek el a dolgok, gondoljunk csak a legutóbbi 1-1,5 órás Putyin-Orbán megbeszélésre. Továbbmegyek, egy Merkel, Holande, Cameron mögött azt se tudjuk néha kik állnak mögöttük, de eldönthetik a világ sorsát, sorsunkat! Egy Obamáról nem is beszélve...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.02.03 17:55

Egy biztos, én és még jópár ismerősöm nem szavazunk a fideszre, de még ennyire sem szavazunk az mszp-re vagy bárkire aki hajlandó velük együtt működni. Bűneik megbocsáthatatlanok.

Hajrá minden pártnak aki nem hajlandó ezekkel kooperálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2013.02.03 17:44

@Zodiakus: Kedves fórumtársam!

A választ ugyan nem nekem címezte, ám a párhuzamot vissza kell utasítanom. Még nyomokban sincs hasonlóság, még a feltételezés is gonosz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html