Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rohamtempóban fejlődik a kiberbűnözés, miközben a vállalkozások (még a közepes vagy annál nagyobb méretű vállalatok egy része is) komoly lemaradásban vannak az informatikai védelem terén. Még egy igen jó és tapasztalt rendszergazda tudása is kevés ott, ahol nemzetközi hackercsoportok vonulnak fel egy-egy adatbázis megszerzése vagy egy zsarolóvírus szétterjesztése érdekében.

Az is nagyban segíti a világhálón terjedő bűnözést, ha egy vállalkozás vezetője úgy gondolja, hogy ez vele nem történhet meg, hiszen van rendszergazda, a szerveren tűzfal, vírusirtó a gépeken, ráadásul - szerencsés esetben - rendszeresen frissítik is azokat. Mindez jól hangzik. Illetve jól hangzott 1998-ban, de nem manapság.

Az elővigyázatosság már nem elég

Szomorú tapasztalat, hogy mint az élet más területein, sokszor az IT-biztonság terén is csak akkor következik be a felismerés, ha megtörtént a baj. Vagyonok, vállalatok éves nyereségei úsztak már el az internetes kiberbűnözés "jóvoltából". Pedig a veszteségek töredékéért mindenkinek elérhető, profi szakemberek által nyújtott védelmet lehet biztosítani számítógépeinknek, szerverünknek.

Legyenek bonyolult jelszavaink, amelyeket néha még cserélünk is, ne töltsünk le mindent kellő odafigyelés nélkül, ne nyissunk meg bizonyos oldalakat nyilvános WiFi használata közben - ezek mind olyan megszívlelendő tanácsok, amelyekről többször is olvashattunk már. Szerencsésebb esetben van a számítógépeink közelében egy gondos rendszergazda is, aki odafigyel ezekre. Azonban ez az elővigyázatosság ma már olyan alapnak számít, ami kötelező, de a legelvetemültebb hackerekkel szemben már messze nem elegendő.

Vannak persze cégek, amelyek nagy gondot fordítanak arra, hogy a kollégák biztonságtudatosan használják gépeiket, a közös hálózatot. Ez örvendetes, de sokszor ez sem elég. Még ha tele is van a padlás jó tanácsokkal, általában nincs kapacitás mindet megfogadni, és ne feledjük, az IT-s kollégák napja is 24 órából áll. Kivéve persze az Invitechnél.

A jövő megoldása - kiszervezett IT-biztonság

Kiszervezés - ne féljünk ettől a szótól, az adatvesztést és bevételkiesést okozó számítógépes vírus a veszélyes, nem pedig az, ha egy külső, profi infokommunikációs megoldásszállító vigyáz informatikai rendszerünkre. 0-24 órás, a hét minden napján aktív felügyelet, az internetes forgalmak mintázatainak elemzése és ezek alapján a fenyegetettség előrejelzése, vagy a mesterséges intelligencia csatasorba állítása - csak néhány példa az Invitech által biztosított arzenálból.

Ne feledjük, a másik oldalon, a nekünk ártani akaróknál is profik vannak, és előbb vagy utóbb minden cég találkozik velük. Akkor persze már késő, még a legjobb rendszergazdák, IT-s kollégák tudása és reakcióképessége sem elegendő, az okozott kár pedig tényleg súlyos lehet és sokba kerülhet.

Miközben mások támadnak, mi még esetleg azon gondolkodunk, hogy milyen védelemre van szükségünk, költsünk-e az IT-biztonságra - ez így biztosan nem elegendő.

Az informatikai biztonságot manapság cégmérettől függetlenül minden vállalatnak komolyan kell vennie. Ez irányú törekvéseikben kiváló partnerre találhatnak az Invitechben. A cég teljes körű ICT szolgáltatóként a nagyvállalatoknak, intézményeknek, de a kkv-szektor szereplőinek is a legmagasabb szintű IT-biztonságot nyújtja intelligens megoldásaival.