Ha rendelkezésünkre áll egy nagyobb összeg vagy akár csak néhány százezer forint, felmerül a kérdés, hogyan is őrizzük meg, hogyan növeljük az értékét. Napjainkban a magas inflációs előrejelzések miatt ez a kérdés egyre sürgetőbbé válik.

Amennyiben a pénzügyi befektetések mellett tesszük le a voksunkat, alapvetően a részvények, kötvények, alapok és egyéb befektetési konstrukciók juthatnak elsőre eszünkbe. Ám arra már ritkábban gondolunk, hogy pénzügyi befektetésünket kombinálhatjuk egy olyan hasznos termékkel is, mint az életbiztosítás.

Cikkünkben ezt a lehetőséget mutatjuk be, és elmondjuk, hogyan valósíthatjuk meg egyetlen pénzügyi termék segítségével pénzünk gyarapítását és családunk anyagi védelmét is.

Befektetés és életbiztosítás, akár rövid távra is

Az utóbbi évek során egyre többen ismerik fel az életbiztosítások fontosságát hazánkban is. Egyre felelősségteljesebbé válik a gondolkodásmód mind egészségügyi, mind anyagi értelemben, melyhez a pandémia hatásai is hozzájárultak.

Ha még nem is rendelkezünk életbiztosítással, valószínűleg már bennünk is felmerült ennek gondolata. Sokakat azonban riaszt a hosszú távú elköteleződés, a díjak éveken át történő, rendszeres fizetésének vállalása. Ám van egy olyan megoldás, amely esetén nincs szükség rendszeres befizetésre: ez az egyszeri megtakarításos életbiztosítás. Ennek keretében lehetőségünk van egyszeri díj befizetésével is igénybe venni a két célt szolgáló konstrukciót.

Kiknek jelent jó lehetőséget az egyszeri megtakarításos életbiztosítás?

Azoknak ajánlott ez a konstrukció, akik a banki kamatoknál magasabb hozamokat szeretnének elérni, együtt tudnak élni az árfolyamváltozásokkal, ám fontos számukra a biztonság. Befektetéseiket pénzügyi szakértők vezetésével szeretnék végezni, és rendelkeznek egy jellemzően minimum 500.000 forintos kezdőtőkével.

Az egyszeri díjas megtakarításos életbiztosítás esetében ugyanis, ahogyan az a nevéből is látszik, nem kell rendszeresen fizetni a biztosítási díjakat. Egy egyszeri nagyobb összeget fektetünk be. Befektetésünkkel együtt életbiztosításra is szert teszünk, ám nem kell hosszú évekre elköteleződnünk: lehetőségünk van rövid időtartamot is választani.

Természetesen a feltételek eltérőek az egyes biztosítók esetében, így fontos a döntés előtti alapos tájékozódás, de akár egy független pénzügyi szakértő díjmentes tanácsát is igénybe vehetjük.

Hangsúlyossá tehetjük az életbiztosítási részt

Mivel a biztosítás főként befektetésre szolgál, alapesetben minimális az az összeg, amelyre családunk lesz jogosult halálunk esetén.Természetesen egy ilyen tragédia nyomán a számlánkon lévő, hozamokkal növelt megtakarításunkat is megkapják, méghozzá illetékmentesen, hagyatéki eljárás nélkül.

Van azonban lehetőségünk magasabb életbiztosítási összeget is választani, így a befektetési céljaink megvalósítása mellett szert tehetünk egy komolyabb életbiztosításra is.

Pénzügyi szakértők kezelik a befektetéseinket

Kép: freepik

A befizetett összeget különböző befektetési alapokba tehetjük be – akár euróban vagy dollárban is. Az alapokat magasan képzett pénzügyi szakemberek kezelik, és előre összeállítanak alacsony, közepes vagy magas kockázati szintű portfóliókat, melyek közül mi választhatunk kockázatviselési hajlandóságunknak és céljainknak megfelelően. Egy közepes kockázatú portfólióval évi 7-8 százalékos nyereséget is elérhetünk. Az ötödik évtől pedig kamatadó-mentességgel is élhetünk, vagyis enélkül vehetjük fel a hozamokkal növelt tőkénket.

Hogyha ezen idő alatt mégis szükségünk lenne a befizetett összeg egy részére, arra jó megoldás az eseti számla, amely a főszámlánk mellett rendelkezésünkre áll. Erre – a főszámlával ellentétben – bármikor befizethetünk, és könnyen hozzá is férhetünk ehhez a pénzhez.

Alacsonyabb költségek és állami támogatás

Kép: freepik

Az egyszeri díjas megtakarításos biztosítás költségei azért tudnak alacsonyabbak lenni, mert a biztosító is mentesül a rendszeres díjak befizetésével járó adminisztratív és pénzbeli terhektől. Az idő előtti számlabontást is alacsonyabb levonások terhelik, és a költségek megtérülése terén is nagyobb a rugalmasság: a hűségbónuszokra nem mindig kell 5 évet várnunk, sokszor már 3-4 év után jóváírják ezeket.

Mivel technikailag életbiztosításról van szó, a már említett kamatadómentesség és adójóváírás lehetőségén túl egyéb kedvezmények is vonatkoznak megtakarításunkra: nem inkasszálhatja sem a NAV, sem az állam, és nem is perelhető.

Két cél egy termékkel

Látható tehát, hogy olyan befektetési lehetőségről van szó, amely két célt szolgál egyszerre. Befektetésként azért jelent jó lehetőséget, mert a banki kamatoknál magasabb hozamot érhetünk el, a befektetési alapok működése okán kockázatmegosztással, pénzügyi szakértők tudására és tapasztalatára támaszkodva. A pénzünkhöz alacsonyabb költségek mellett idő előtt is, ráadásul állami támogatásként akár teljes kamatadómentességben részesülhetünk.

Életbiztosításként pedig szintén jó lehetőség, hiszen a rendszeres díjas termékeknél megszokott gyakorlattól eltérően rövid időtávra is megköthetjük. Ha van tehát félretett pénzünk, amelyet szeretnénk megóvni az inflációtól és fialtatni, valamint családunk számára egy életbiztosítás védelmét is megteremtenénk, akkor az egyszeri díjas megtakarításos konstrukció olyan lehetőséget nyújt, amelyet valóban érdemes megfontolni.