A tőzsdei kereskedő életében állandóan ott a bizonytalanság, hiszen a jövőt előre nem tudja senki meghatározni. Hasonló szituációban az ember támpontokat keres. Ilyen támasz többek között a technikai és fundamentális elemzés, valamint az indikátorok is. A kereskedést támogató indikátorokat 3 fő kategóriába lehet sorolni, melyek a következők:

  • Árfolyam indikátorok, melyeket az árfolyamból, illetve annak változásából származtatjuk (az indikátorok többsége ebbe a kategóriába tartozik).
  • Piaci hangulat indikátorok, melyek leggyakrabban a piaci szereplők optimizmusát, pesszimizmusát mérik.
  • Forgalmi indikátorok, melyek a kereskedési forgalommal és annak változásával is kalkulálnak.

Tőzsdei kereskedés esetén a forgalmi adatok folyamatosan rendelkezésre állnak, ám a kevésbé szabványosított kereskedésben, mint a devizakereskedés nehézkes az ilyen információk beszerzése.

Az AlfaTrader kereskedési felületén unikális módón devizapárok esetében is megjeleníthető a forgalom, illetve alkalmazhatóak forgalommal kalkuláló indikátorok. Hogyan lehetséges ez? Az FXCM a világ egyik legnagyobb brókercége, százezer feletti aktív ügyfélszámmal minden kontinensről. Ezen ügyfelek kereskedése képezi a forgalmi adatokat, mely minta méreténél fogva reprezentatív, és alkalmas következtetések levonására.

Az AlfaTrader no dealing deskes kereskedést kínál, így a megbízások közvetlenül a bankközi piacon teljesülnek. Ezzel szemben a legtöbb, úgynevezett market maker brókercég fogadóirodaként működik, az ügyfelek ellen kereskedve. Ők az ügyfelek pozícióit, fogalmi adatait megtartják maguknak, hiszen ez alapján igyekeznek elnyerni az ügyfelek pénzét. Ezzel szembe az AlfaTrader rendszerében átlátható kereskedés folyik, az ügyfelek összességének tranzakciói kereskedést támogató forgalmi indikátorokban öltenek testet.

A fenti GBPUSD grafikonon jól látható a CMF forgalmi indikátor és az árfolyamgörbe közötti devergencia, mikor is az árfolyamgörbe emelkedő csúcsaira alacsonyabb csúcsok voltak a válaszok az indikátor esetében. Ez a jelenség megkérdőjelezi az emelkedés fenntarthatóságát. A grafikonon berajzolt rövidtávú emelkedő trendvonal törése az előbb említett divergenciával karöltve akár eladási szignál is lehet egy kereskedőnek.

AlfaTrader, a megbízható kereskedés partner. Demószámla letöltése.

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja.