Ám a gazdaság növekedése, a középosztály gyarapodása és az infrastrukturális beruházások tömkelege az árak radikális növekedését hozta magával, melynek következtében Brazília már világviszonylatban is a drágább országok közé nőtte ki magát. A hirtelen drágulást azonban nem tudta követni a szolgáltatások színvonala, így relatíve túlértékelt lett a dél-amerikai ország az elmúlt évtizedben.

Az infláció felbukkanása azonban a helyi pénzügyi vezetők figyelmét is kivívta és hosszú idők óta először Brazíliában ismét egy fél százalékos kamatemelést láthattunk. A döntés a brazil jegybankban egyhangúnak bizonyult és a jövőbeni kamatemelések sincsenek kizárva. Így az ország már 8 százalékos kamatrátával várja az állampapírba befektetni vágyókat, mellyel Oroszországon kívül nem sokan tudnak versenyezni.

A brazil reál ennek ellenére nem nagyon mutatkozott attraktívnak és folytatódott a héten megkezdett gyengülés így a dollár/reál keresztárfolyama december óta nem látott csúcsokat ostromolva. A reál gyengülése ugyanakkor összhangban van a világpiacon a feltörekvő devizákban mutatkozó profitrealizálással, így a gyengülés nem csak a brazíliai fundamentumoknak köszönhető.

Nincs azonban kizárva, hogy a profitrealizálás még folytatódik a következő hetekben. A brazil reál összeomlása a világbajnokság vagy az olimpia előtt azonban elég valószínűtlen. Az ország vezetői mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy devizájukat stabilizálják, így amennyiben a reál a dollárral szemben további mélypontokra esne, a 8 százalék + kamatokkal e deviza hosszabb távra igen jó befektetésnek bizonyulhatna.

Érdemes tehát nyitva tartani a szemünket és a Brazília által kínált lehetőségeket kihasználnunk. A héten utoljára tekintheti meg a Solar Capital rovatát, ha a továbbiakban is szeretne kapcsolatban maradni velünk, akkor regisztráljon a Solar Capital honlapján hírlevelünkre, vagy nyisson számlát.

 

Hont András, Solar Capital