Az FAA a szövetségi kommunikációs bizottsággal (FCC) folytatott megbeszéléseket a repülésbiztonságról azon kapcsolatban, hogy az 5G hálózatok egy újabb frekvencia spektrumot használhatnak december 5-től.

Egyelőre nem érkeztek jelentések egy országból sem veszélyes interferenciáról 5G-s készülékek miatt, de a hivatal azt javasolja, hogy a pilóták figyelmeztessék az utasokat, hogy kapcsolják ki, vagy állítsák repülő üzemmódra az 5G-s elektronikai eszközeiket a repülés alatt - idézi a portál a Reuterst.

A gyártókat pedig arra kéri az FAA, hogy folytassák a teszteléseket annak kiderítésére, hogy a rádiós magasságmérők mennyire érzékenyek az 5G-interferenciára és vizsgálniuk kell a módosítási lehetőségeket az interferencia hatásainak enyhítésére.

Az amerikai távközlési iparágat képviselő CTIA szerint viszont az 5G hálózatok biztonságosan használhatják ezt a spektrumot anélkül, hogy veszélyes interferenciát okozna a légiközlekedési berendezésekkel és 40 országgal példálóztak, amelyek már ezt a frekvenciát használják.