Már a biztonságosnak hitt Apple-gépekre is özönlenek a kártevők

Bár sokan azt hiszik, hogy az Apple számítógépeire egyáltalán nincsenek vírusok, vagy rosszindulató programok, az elmúlt években egyre több malware-t fejlesztenek az OSX operációs rendszerre. Viszont a Windowst futtató gépekre továbbra is ártalmasabb kártevők jelennek meg.
Szabó Dániel, 2020. február 12. szerda, 11:14
Fotó: Getty Images

Az OSX-t futtató Mac laptopok és asztali számítógépek vírus- és rosszindulatú programoktól mentesek, de az Apple piaci részesedésének növekedésével a számítógépes bűnözők egyre inkább az OSX-et futtató gépekre koncentrálnak - állítja a Malwarebytes legfrissebb jelentése.

A windowsos gépek - mivel az asztali számítógépek piacának csaknem 80 százalékát uralják - harca a vírusokkal körülbelül egyidős az otthoni számítógépekkel, miközben az Apple által gyártott Mac gépekre egészen mostanáig viszonylag ritkán készítettek kártevőket. De 2020 januárjára a 2019 év eleji 12,33 százalékos piaci részesedésük mostanra 17,04 százalékra ugrott. Ez pedig már akkora szelet a tortából, hogy a hackerek, vírus- és malware-gyártók is ráugrottak az Apple operációs rendszerére.

Itt a földcsuszamlás

A Malwarebytes-jelentése már az OSX-es eszközök esetében"virtuális földcsuszamlásáról" beszél, annyira sok rosszindulatú program jelent meg a rendszerre. Számítógépenként a Windows asztali számítógépek több év átlagában nézve 5,8 rosszindulatú programot fedeztek fel évente, a Maceknél viszont ennek majdnem kétszeresét, 11,0-et.

Bár elsőre ijesztőnek tűnhet, hogy ennyire sok a fertőző program, ami az OSX-es gépekre vadászik, az összképet árnyalja, hogy mivel az Apple rendszere biztonságosabb a Windowsnál, jóval kevésbé ártalmas kódok támadják a felhasználókat. Míg a Microsoft rendszerére sok a trójai, a hacker program és a zsarolóvírus (ransomware), amik akár működésképtelenné tehetik a gépet, addig a Mac rendszerekre szinte kizárólag az adware-ek (reklámokat megjelenítő szoftver, amely általában trójaiként települ fel a gépre) és "nem kívánt programok" (PUP - pontentially unwanted program), például a böngészőbe épülő eszköztárak készülnek. Ezek is idegesítik a felhasználókat, óvatlan engedélyezéssel az adataikat is rossz kezekbe küldheti, de kis elővigyázatossággal kivédhető, hogy nagy problémákat okozzanak.

Veszélyesebb jövő?

Messze a leggyakoribb hirdetőprogram (adware) a NewTab változat volt, amelyet általában hamis repülési vagy csomagkövetési üzenetek megnyitásával lehet elkapni, és olyan hirdetéseket jelenít meg a felhasználók számára, amelyek után bevételeket szerezhetnek a káros program készítői. Mivel az Apple piaci részesedése tovább nő, különösen az üzleti szektorban, várhatóan a jövőben veszélyesebb kémprogramokat fejleszthetnek OSX-re is. De egyelőre még a felhasználóknak akkor sem árthat különösebben egy-egy kártevő, ha valaki nagyon óvatlan.

A Microsoft rendszerére viszont épp a héten jött egy észrevétlenül, a tűzfalat is megkerülve fertőző zsarolóvírus, a RobinHood.

HOZZÁSZÓLÁSOK