Meglepő anyagból készülnek a jövő abroncsai

Áttörés előtt áll a világ gumiabroncs ipara. Német tudósok ugyanis bebizonyították, hogy az orosz gumipitypang helyettesíti az eddig megszokott kaucsukot.
Szakonyi Péter, 2018. július 27. péntek, 11:59
Fotó: Pixabay

Néhány éven belül megjelenhet a piacon Continental pitypangból készülő gumiabroncsa. A német multi azt tervezi, hogy a pitypangból készült gumiabroncsok 2023-ra  már ipari méretben lesznek előállíthatók. Az úgynevezett Taraxagum-projekt célja, hogy olyan gumiabroncsokat hozzanak létre, melyekben a kaucsukfából származó alapanyagot orosz pitypang nedvével helyettesítik. A találmány jelentőségét, a Münsteri Egyetem is díjazta.

"A münsteri biotechnológiai módszer segítségével a tudósok optimalizálni tudják az iparilag hasznosítható pitypang termesztési idejét. Az elismeréssel járó 10 ezer eurós összeget a díjazottak a Münsteri Egyetem botanikus kertjének adományozták, mert onnan származik az első ipari felhasználásra szánt pitypang" - hívta fel a figyelmet Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria marketingvezetője.

A Continental terveinek megfelelően még idén megnyílhat Taraxagum kutatólaboratóriuma a Németország északi részén fekvő Anklamban. A pitypang nedvéből kinyert kaucsuk előállításával jelentősen csökkenhet a szállítási költség, ezáltal jóval kisebb lehet a gumiabroncsok előállításának szén-dioxid kibocsátása. "A Continental tervei szerint a pitypangból készülő gumiabroncsok öt év múlva készen állnak a sorozatgyártásra" - hangsúlyozta a Continental Hungaria marketingvezetője.

Az orosz pitypang titka

A kutatók azért döntöttek az orosz pitypang mellett, mert nedve nagy molekula tömegű gumit, vagyis hosszú láncú gumi molekulákat tartalmaz, melyek fontos alapanyagai számos gumiterméknek. A pitypang nedvének felhasználására tett korábbi kísérletek eddig sikertelenek voltak, de most egészen más a helyzet. A gumiabroncsokat gyártó Continental a haszonjárművek és a személyautók számára már több, pitypangból készülő abroncs prototípusát készítette el. Az eddigi tesztek és vizsgálatok arra világítottak rá, hogy ezek minden tekintetben biztonságosak és megbízhatóak. A Dirk Prüfer professzor által vezetett kutatócsoport kiderítette, hogy az orosz gumipitypang (Taraxacum kok-saghyz) több gumimolekulát tartalmaz, mint más pitypang fajták, és bár igénytelen növényről van szó, eddig még nem volt olyan stabil hozama, amely ipari szempontból előnyös lenne. A fajtanemesítéssel viszont jelentős előrelépés érhető el.

Előrelépés DNS-elemzéssel

A münsteri kutatók előtt álló egyik legfontosabb feladat a DNS-markerek fejlesztése, a magasabb gumitartalom elérése érdekében. A DNS-elemzéssel a szakemberek meg tudják állapítani, hogy egy adott palánta rendelkezik-e a kívánt tulajdonsággal, így segítve a kutatókat abban a döntésben, hogy melyik fajtával érdemes foglalkozni. Az a nemesítési folyamat, ami korábban sokszor a megérzésen alapult, és néha évezredekig tartott, mára alaposan felgyorsult, és már néhány növényi generáció után is ígéretes eredményeket hozhat."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi1111, 2018.07.29 15:13

Tehát még lényegi előrelépés nincs. A gumipitypang nem újdonság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html