Az USA-ban komolyan aggódnak Putyin trójai falova miatt

Amerikai hírszerzési vezetők először adtak hangot nyilvánosan azon aggodalmuknak, hogy az orosz Kaspersky Lab informatikai cég fenyegetést jelenthet az amerikai nemzetbiztonságra - írja az MTI.
Papp Zsolt, 2017. május 12. péntek, 08:41
Fotó: Napi.hu

Az amerikai hírszerzői közösség vezetői a csütörtöki szenátusi meghallgatáson beszéltek arról, hogy az Egyesült Államokra fenyegetést jelenthet az oroszországi székhelyű Kaspersky Lab informatikai cég. Korábban ugyan többször is szóba került a Kaspersky Lab ilyen összefüggésben, de az ABC televízió riportjában leszögezte: nyilvánosan még soha, egyetlen hírszerzési és informatikai szakember sem nevezte meg a moszkvai székhelyű céget - írja az MTI.

Andrew McCabe, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügyvezető igazgatójának meghallgatása után a szenátusi bizottság előtt megjelenő hírszerzési szakemberek egyhangúlag közölték: aggódnak a Kaspersky Lab miatt.

Robert Cardillo, az Országos Térinformatikai Hírszerző Ügynökség (NGA) vezetője az MTI szerint leszögezte: "tisztában vagyok a Kaspersky Lab támasztotta kihívással és fenyegetéssel".

Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója kifejtette: a Kaspersky Lab ügye "a CIA igazgatójáig már szintén elért". A Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) főnöke, Mike Rogers admirális pedig azt mondta el, hogy "személyesen is benne volt" a Kaspersy Labot érintő "nemzetbiztonsági ügyekben".

A Kaspersky szoftvereivel manipulálnak?

A sajtó szerint az amerikai hírszerzés és informatikai közösség amiatt aggódik, hogy az orosz hírszerzés a Kaspersky Lab széles körben alkalmazott szoftverjeit használja fel arra, hogy ellopja és manipulálja a felhasználók fájljait, hozzáférjen az elektronikus levelezésükhöz, vagy számítógépes támadásokat intézzen az Egyesült Államok infrastruktúrája ellen. Rámutatnak arra is, hogy az orosz informatikai vállalat egyes vezetői információk szerint korábban kapcsolatban álltak az orosz hírszerzéssel.

Az ABC riportja idézi a szenátus hírszerzési bizottságának titkos memorandumát, amelyet a szenátorok áprilisban küldtek meg az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetőjének, Dan Coatsnak és Jeff Sessions igazságügyi miniszternek. Ebben felhívták Coats és Sessions figyelmét az orosz informatikai cégre és azonnali lépéseket sürgettek. A belbiztonsági minisztérium - az ABC szerint - már februárban jelezte aggodalmait az FBI-nak, amely azonnal meg is indította a vizsgálódást.

A témát feldolgozó ABC televízió riportja megszólaltatta Michael Carpentert is, aki januárig a védelmi minisztérium Oroszországért, Ukrajnáért és Eurázsiáért felelős helyettes államtitkára volt. Carpenter kárhoztatta mindazokat, akik eddig nem beszéltek nyilvánosan is a Kaspersky Lab jelentette fenyegetésről. "Magunknak ártunk azzal, ha nem vagyunk nyíltak" - fogalmazott.

Donald Trump egyébként kedden írta alá azt az elnöki rendeletet, amelynek célja a kormányzati számítógépes rendszerek és a fontos infrastruktúrák (energetikai központok, vagy a pénzügyi szektor hálózatai) megnövelt védelme.

Népszerűek a cég termékei

A Kaspersky Lab termékeit az Egyesült Államokban széles körben használják, mind otthoni számítógépeken, mind az üzleti szférában, de Kaspersky Lab-szoftvereket használnak egyes szövetségi hivatalokban, sőt, még a védelmi minisztérium egyes részlegeinél is.

Az 1997-ben alapított és mintegy 200 országban jelen lévő cég vezetője, Eugene Kaspersky az ABC-nek adott interjújában cáfolta, hogy szoftverjeiket hírszerzési célokra használnák, majd csütörtökön délután a Reddit közösségi portálon folytatott fórumon azt mondta: belefáradt abba, hogy a Kremlhez fűződő kapcsolatait firtató "buta kérdésekre" válaszoljon.

A cég egy közleményt is kiadott, melyben a cég vezetője leszögezte: a Kaspersky Lab egy magánvállalat, nincs semmilyen kötődése semmilyen kormánnyhoz, a vállalat soha nem segítette és nem is fogja segíteni semmilyen kormány kiberkémkedési erőfeszítéseit. A vállalatnak 20 éves háttere van az it-biztonsági iparban mindig  tiszteletben tartva a legmagasabb üzleti etikai gyakorlatokat. A Kaspersky Lab teljesen elfogadhatatlannak tartja, hogy a céget igazságtalanul vádolják és minden megalapozott bizonyíték nélkül hamis állításokat fogalmaznak meg vele kapcsolatban. A cég kész együttműködni minden érintett kormányzati szervezettel bármilyen folyamatban lévő vizsgálatban. A cég úgy gondolja, hogy a vállalat mélyebb átvizsgálása megerősíti majd e vádak megalapozatlanságát.

 


 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Milcsi88, 2017.05.12 15:10

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.05.12 15:04

@atombandi: már pár éve nem azt használom, egy debian mailszerverre kellett, az tűnt akkor a legjobb megoldásnak.

Amúgy friss hír ez is: http://index.hu/tech/2017/05/12/sajat_hasznaloik_utan_kemkednek_egyes_hp_laptopok/

csak hogy az oroszok is aggódhassanak Trump trójai falova miatt :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.05.12 12:38

@napiszar:
detto. amig nem tudjak bizonyitani, addig szerintem nem kell cserelni. egyebkent barmilyen gyanus tevekenyseggel mar reg lebuktak volna, nem marad titokban ilyen dolog evtizedekig...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ironiusz, 2017.05.12 12:12

Oroszországban nincs magánvállalat abban a formában, ahogy azt nyugaton ismerik. Ha én egy ország vezetője volnék Kaspersky-t nem hogy nem engedném használni az állami hivatalokban, de még figyelmeztetném a felhasználókat, hogy nem lehet megbízni 100%-ban bennük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.05.12 10:42

Akár igaz a fenyegetettség, akár nem, jópár éve még biztosan a világon a legjobb vírusírtót fejlesztették, én is vásároltam tőlük. Nem véletlenül használja a szoftvereiket sok cég.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html