A csoportos beszedés (csob) fizetési mód automatikus és biztonságos, hiszen a beszedés kizárólag kiállított számla ellenében történhet. A csob igénybevételének alapfeltétele, hogy rendelkezzünk lakossági bankszámlával valamely hazai banknál; a beszedés elindításához felhatalmazást kell adni a banknak. Ezt természetesen bármikor vissza lehet vonni.

A csoportos beszedés előnye továbbá, hogy nem kell fejben tartani a fizetési határidőket, nem kell a postán sorban állni vagy az átutalással bajlódni. Ha a szolgáltató számlájával nem ért egyet az ügyfél, akkor már a beszedés előtt intézkedhet, és akár le is tilthatja az összeg leemelését.

Arra is kitértek, hogy a villamosenergia- és földgázszolgáltatók, valamint a nagy víziközmű-szolgáltatók elérhetővé tették felhasználóik részére mobilalkalmazásaikat is.

Az applikációk segítségével többek között mérőállást lehet diktálni, meg lehet nézni a korábbi fogyasztási adatokat, át lehet térni az e-számlára, emellett az ügyfél értesülhet például a karbantartási munkálatokról is - írta a MEKH a közleményben.