Eldöntötte a Toshiba, hogy kinek adja el a chipgyártó üzletágát

A Bain Capital amerikai pénzügyi befektetőcsoport vezette konzorciumnak adja el chipgyártó üzletágát a Toshiba japán cég - közölte szerdán az ügylethez közel álló három forrás, akik azt mondták, hogy erről már meg is született a döntés - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2017. szeptember 20. szerda, 08:42
Fotó: Shutterstock

Szakértők korábban az ügylet értékét mintegy 18,3 milliárd dollárra becsülték. Az értesülés azért meglepő, mert még napokkal ezelőtt is szinte biztosra lehetet tudni, hogy a vevő a Western Digital által vezetett konzorcium, amelynek az amerikai Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR), a világ egyik legnagyobb kockázati tőkebefektetője és japán állami befektetők a tagjai.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a Toshiba Memoryra két másik csoport is szemet vetett. Az egyik a Bain Capital és az SK Hynix dél-koreai chipgyártó vezetésével létrejött csoport, a másik pedig a Foxconn (Hon Hai Precision Industry Co.) tajvani óriásvállalat irányításával megalakult befektetői tömörülés.

A Toshiba elektronikai és gépipari konszern azért kényszerül megválni értékes üzletágától, mert egyik leánycége, az amerikai atomenergetikai Westinghouse Electric miatt katasztrofális nagyságú, 9 milliárd dollárt meghaladó veszteségei keletkeztek.

A Toshiba már januárban közölte, hogy részben vagy teljes egészében eladja a memória áramköröket gyártó üzletágát. A részvényesek márciusi rendkívüli közgyűlésükön hagyták jóvá a menedzsment tervét, hogy Toshiba Memory néven április 1-jétől külön vállalatba szervezzék ki a memória-áramkörök gyártását, és azt eladják.

A mikrochipek és memória lapkák világpiacán a Toshiba 19,5 százalékos részesedéssel a második volt a dél-koreai Samsung (30,8 százalék) mögött, míg a harmadik helyen álló Western Digital világpiaci részesedése 15,6 százalék volt tavaly.

HOZZÁSZÓLÁSOK