Eltussolta volna az adatlopást az Uber

148 millió dolláros büntetést kapott az Uber egy eltitkolt adatlopás miatt - írja a hvg.hu az USA Today cikke nyomán.
Szász Péter, 2018. szeptember 27. csütörtök, 22:05
Fotó: Napi.hu

Tavaly egy hackercsoport feltörte és adatokat lopott el az Uber rendszeréből: nagyjából 50 millió utas és 7 millió sofőr adatai kerültek idegen kézbe - olvasható a portálon.

A hackerek főleg e-mail címekhez és telefonszámokhoz jutottak hozzá, de csaknem 600 ezer sofőr jogosítványának száma is hozzájuk került. Az Uber akkor nem akart botrányt, ezért úgy döntött, nem értesíti a felhasználókat arról, hogy ellopták adataikat.

Miután az ügyre fény derült, az Egyesült Állam mind az ötven tagállama beperelte a céget, így most az Ubernek 148 millió dolláros büntetést kell fizetnie. A cég korábban már 100 ezer dollárt utalt át az adatokat megszerző hackercsoportnak, hogy tartsák titokban a támadás tényét, és töröljék a megszerzett adatokat.

Az ügy még a korábbi vezérigazgató, Travis Kalanick idején történt, menesztése után viszont a pozícióban őt követő Dara Khosrowshahi értesítette a hatóságokat. Az ügyet a New York-i főügyész, Barbara Underwood vezette, aki az ítélettel példát akart statuálni minden cégnek, hogy.

A kép forrása: StockSnap.

HOZZÁSZÓLÁSOK