Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Prágában tárgyalásokat folytatott Karel Havlícek cseh miniszterelnök-helyettessel, ipari és kereskedelmi miniszterrel.

Megállapodtunk, hogy létrehozzuk az Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorciumot (ERIC), amely az elképzeléseink szerint várhatóan 2020 januárjában kezd el működni. Számolunk azzal, hogy később más országok is csatlakoznak a projekthez - mondta a miniszter a megbeszéléseket követően az MTI-nek.

Palkovics László szerint elsőként Olaszország csatlakozása várható, és több más ország - például Németország, Franciaország, Nagy-Britannia - szintén érdeklődik az ERIC iránt. A prágai és a szegedi lézerközpontok a fizikusokon és a biokémikusokon kívül a tudomány más ágai képviselőinek is kitűnő feltételeket biztosítanak kutatásaikhoz - véli a miniszter.

A miniszter prágai tárgyalásai után látogatott el a cseh főváros melletti Dolní Brezanyban lévő ELI (Extreme Light Infrastructure) Beamlines nemzetközi tudományos központba. Az ELI Beamlines a Cseh Tudományos Akadémia Fizikaintézetének része, a szuperlézerrendszert az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban készítették. Az ELI nemzetközi kutatóközpont többi eleme Magyarországon (Szeged) és Romániában (Bukarest) működik.

Palkovics László és Karel Havlícek megvitatta egyebek között a magyar-cseh együttműködés lehetőségeit az energiaiparban, valamint az innovációk és a korszerű technológiák területén. Az MTI kérdésére, szóba került-e a tárgyalásokon a magyar-cseh atomenergetikai együttműködés a Paksi Atomerőmű, illetve a két cseh atomerőmű (Dukovany és Temelín) tervezett bővítése kapcsán, Palkovics László elmondta: a magyar és a cseh tervek eltérő fázisban vannak, míg Magyarországon már folyik a konkrét munka, addig a csehek még csak az előkészítési munkáknál tartanak.