Orosz hackerek szerdán kibertámadást indítottak Észtország ellen, miután az ország úgy döntött, beszünteti az oroszok számára kiadható turistavízumokat, valamint eltávolít egy szovjet harckocsi emlékművet is egy többségében oroszok lakta településen.

 Luukas Ilves, az észt kormány informatikai államtitkára arról számolt be a Twitteren, hogy az ország 2007 óta nem tapasztalt ilyen kiterjedt próbálkozást. A Reuters jelentése szerint az orosz KillNet hackercsoport bevallotta, hogy ők állnak a támadás hátterében, melyben közintézmények és magáncégek is érintettek voltak. Az oroszbarát kiberbűnözői társulat korábban azt mondta, Moszkva biztonsági szolgálatával is együttműködik. 

Régebb óta célkeresztben vannak

A balti államok egyébként a digitális hadviselés frontvonalába kerültek Ukrajna invázióját követően: Lettország a múlt héten nézett szembe egy támadással, miután megszavazta, hogy Oroszországot a "terrorizmus állami támogatójának" nyilvánítsák. Júniusban a Killnet hasonló akciót jelentett be Litvánia ellen is, miután az ország blokkolta az orosz Kalinyingrád területére irányuló árukat. 

Ilves ugyanakkor kiemelte, hogy a kormányzati szolgáltatások néhány kivételtől eltekintve megúszták, ezért a támadás nagyrészt észrevehetetlen maradt a lakosság körében. Észtország apró mérete ellenére erős kibervédelmi infrastruktúrával rendelkezik, amely a Globális Kiberbiztonsági Index (GCI) szerint az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia mögött a harmadik legjobb a világon. Ez azért alakult így, mert 2007-ben hatalmas digitális csapást kaptak Oroszországból, amely hetekre kiiktatta az ország bankjait, kormányzati szerveit és a médiát.