Hackertámadásra készülnek az oroszok

Külföldi titkosszolgálatok arra készültek, hogy összehangolt, több hullámban végrehajtott kibertámadásokkal káoszt teremtsenek az orosz bankrendszerben - közölte pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).
MTI, 2016. december 2. péntek, 12:16
Fotó: Reuters

Az FSZB szerint a támadással párhuzamosan a közösségi médiában az orosz pénzintézmények csődjéről szóló álinformációk jelentek volna meg. Az orosz titkosszolgálat tájékoztatása értelmében az akciót december 5-én indították volna el, a BlazingFast ukrán webtárhely-szolgáltató tulajdonaként bejegyzett, hollandiai szerverekről.

"Az FSZB megteszi a szükséges intézkedéseket, hogy semlegesítse az Oroszország gazdasági és informatikai biztonsága elleni fenyegetést" - állt a közleményben, amely nem tért ki arra, hogy Moszkva mely országok titkosszolgálatait gyanúsítja a leleplezett összeesküvésben való részvétellel.

A kiberbiztonság kérdése Oroszország vonatkozásában különösen élesen vetődik fel azt követően, hogy amerikai tisztségviselők állítása szerint a Kremllel kapcsolatban álló orosz hackerek törték fel a Demokrata Párt elektronikus levelezését az amerikai elnökválasztási kampány idején. Joe Biden alelnök "arányos" választ helyezett kilátásba.

Ezt követően több orosz intézményt ért kibertámadás, igaz, nem világos, hogy ezek kapcsolódtak-e az orosz-amerikai viszályhoz. Októberben például ukrán hackerek olyan e-mailek tömegét közölték, amelyek szerintük Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadótól származnak. Novemberben a Szberbank és az Alfa Bank számolt be ellene irányuló internetes kalózakciókról.

HOZZÁSZÓLÁSOK