Nem tetszik az USA-nak, hogy a franciák megadóztatnák a nagy techcégeket

Washington vizsgálatot indít Párizs nagy technológiai cégekre kivetni tervezett adója ügyében - jelentette be szerdán Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója.
Szabó Dániel, 2019. július 11. csütörtök, 07:23
Fotó: Reuters

Párizsban szerdán jelentették be, hogy a francia kormány 3 százalékos különadót kíván kivetni azokra a nagy digitális szolgáltatókra, amelyek globálisan 750 millió eurós, Franciaországban pedig 25 millió eurós éves bevételre tesznek szert. A tervezett adó - amelyről csütörtökön szavaz a francia szenátus - mintegy 30 német, brit, spanyol, kínai és francia nagyvállalatot érint, de köztük van az amerikai Apple, Facebook, Amazon és az Alphabet is, amely a Google anyavállalata.

"Az Egyesült Államokban komoly aggodalmat kelt, hogy a digitális adó, amelyet a francia szenátus csütörtökön várhatóan elfogad, méltánytalanul érint amerikai vállalatokat is" - fogalmazott Robert Lighthizer, amikor bejelentette, hogy Donald Trump elnök elrendelte a vizsgálatot az ügyben. A kereskedelmi főtárgyaló leszögezte: a vizsgálat célja "a várható adónem hatásainak és annak feltárása, hogy vajon a tervezett francia adónem diszkriminatív-e vagy ésszerűtlen, és megterheli-e vagy korlátozza az Egyesült Államok kereskedelmi tevékenységét".

Elemzők szerint a vizsgálat eredményétől függően az amerikai kormányzat akár ellenintézkedéseket - például büntetővámokat - vezethet be a francia termékekre.

Egyre több országban merül fel, hogy a nagy technológiai vállalatokat különadókkal büntetnék. Volt már hasonló terve a magyar kormánynak, de ezt ígérte decemberben Sebastian Kurz osztrák kancellár is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

CoolKoon, 2019.07.11 22:36

Bár a franciák szintén megérik a pénzüket, az a baj, hogy ha a Trump-rezsim szívatni kezdené őket, az számunkra egy NAGYON rossz precedenst teremtene. Magyarán Trump és udvartartása pofára osztott szankciói és büntetővámai előbb-utóbb a német cégeket is elérik majd (hadd ne magyarázzam, hogy miért), annak meg mi is kárát látjuk majd. Ezért nem kéne a csigazabálók szívatását se hagyni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.07.11 09:32

Helyes. A pénzéhes, tehetségtelen francia politikusoknak az Isten pénze sem elég.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html