Az EU aggódik Kína miatt, de még nem támad rájuk

Az Európai Bizottság a jövő héten rá akarja venni az uniós tagállamokat, hogy szolgáltassanak több adatot az 5G-hálózatok fejlesztésével kapcsolatos Kína jelentette kiberbiztonsági kockázatok miatt. Azonban egyelőre nem aggódnak annyira, hogy figyelmen kívül ne hagyják az Egyesült Államok által a Huawei Technologies eltiltására vonatkozó felhívásokat - közölte pénteken a Reutersszel négy, az ügyet ismerő forrás.
Szabó Dániel, 2019. március 23. szombat, 17:14
Fotó: AFP

Az Európai Bizottság egységes digitális piacért felelős európai biztosa, Andrus Ansip kedden mutatja be a testületnek az ajánlását, mely szerint ugyan korlátozni és alaposan meg kell figyelni a Huawei hálózatfejlesztéseit az unióban, de egyelőre nem függesztik fel a céget, mint ahogy azt az Egyesült Államok és több más ország is tette. Míg az iránymutatásnak nincs jogereje, politikai súlyt hordoz, amely végül az Európai Unió országaiban a nemzeti jogszabályok kialakításához vezethet.

Az Egyesült Államok már hónapok óta lobbizik az EU-nál, hogy zárja ki a Huawei-t az 5G-vel és más hálózatokkal kapcsolatos fejlesztésekből, mondván, hogy a kínai kormány a technológiai megoldásait kémkedésre használhatja. A kínai cég elutasította az állításokat, és a hónap elején beperelte az Egyesült Államokat a kijelentései miatt.

Ansip szerint viszont a kockázatokat mérlegelni kell, valamint úgy látja, hogy az EU országainak fokozattan kellene figyelni a hálózat- és információs rendszerek biztonságáról szóló EU-irányelvben, illetve a 2016-ban elfogadott NIS-irányelvben és a nemrégiben jóváhagyott Cybersecurity törvényben meghatározott szabályokra. Így azt javasolja - a Reuters forrásai szerint - a jövőben a tagállamoknak információt cserélniük és koordinálniuk kelljen a biztonsági kockázatokra és az internethez csatlakoztatott eszközök és az 5G berendezések tanúsítására vonatkozó hatásvizsgálati tanulmányokat.

A Bizottság nem követeli meg a globális piacvezető Huawei európai tilalmát, és hagyja, hogy az uniós országok döntsenek a cég beruházásairól.

A Bizottság szerint az ajánlás hangsúlyozná az 5G hálózatokra vonatkozó biztonsági kockázatok közös uniós szabályozását. Ez pedig jelzés értékű, mutatja a lap szerint, hogy az EB iránymutatása szigorúbb állásponton van a kínai beruházásokkal kapcsolatban, miközben idáig évek óta szinte korlátlan volt nyitottsággal volt a távol-keleti ország felé. Ennek oka részben az, hogy a csúcstechnológiai termékek előállításához szükséges nélkülözhetetlen nyersanyagok globális kínálatának 70 százalékát uralja Kína.

Németország ebben a hónapban szigorúbb kritériumokat határozott meg az összes távközlési eszközgyártó számára, anélkül, hogy kiemelte volna a Huawei-t ​​és figyelmen kívül hagyta az Egyesült Államok nyomását. A nagy távközlési szolgáltatók ellenzik a Huawei-tilalmat, mondván, hogy egy ilyen lépés visszavetheti az 5G-telepítést akár évekkel is. Ezzel szemben Ausztrália és Új-Zéland eltiltotta a cég berendezéseit használó üzemeltetőket a techvállalattól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Aomori, 2019.03.25 11:24

Ez is egy formája a sokszor emlegetett piaci versenynek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html