A német politika megosztott a Huawei-ügyben

Ellenzi a kínai Huawei Technologies mobil távközlési berendezés gyártó vállalat kizárását a németországi hálózatfejlesztési projektekből Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szombati számában megjelent interjú alapján.
Szász Péter, 2020. január 19. vasárnap, 13:20
Fotó: Getty Images

"Nem támogatom egyetlen termék kizárását sem a piacról csak azért, mert később esetleg valami történhet miatta" - jelentette ki a lapnak a belügyminiszter. "Ellene vagyok mindenféle totális és megkülönböztetés nélküli kereskedelmi korlátozásnak" - idézi az MTI az interjút.

A belügyminiszter szerint a kínai technológiai beszállító vállalat kizárása több évvel visszavetné a németországi mobilhálózati fejlesztéseket. "Nem gondolnám, hogy az ötödik generációs németországi mobiltávközlési hálózat kiépítése a Huawei részvétele nélkül belátható időn belül megoldható lenne". Ha szükséges, akkor viszont pótlólagos hálózati biztonsági intézkedéseket kell hozni.

A belügyminiszter a kérdésben osztja Angela Merkel kancellár álláspontját.

A német szabaddemokraták (FDP) parlamenti képviselője Manuel Höferlin "nehezen felbecsülhető biztonsági kockázatot" lát a Huawei bevonásában a németországi mobilhálózati fejlesztésekbe. "A belügyminiszter és a kancellár jobban tenné, ha komolyan venné a tanácsadóik és az államvédelmi szolgálatok figyelmeztetéseit és felülvizsgálnák álláspontjukat" - mondta. "Felszólítom a német kormányt, hogy az elnyomó kínai rendszer számára megfigyelési célokat szolgáló berendezéseket szállító vállalatok európai piacról való kizárása mellett járjon el Brüsszelben".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bartleby, 2020.01.23 02:44

Érthetetlen hogy ha van két olyan cég is Európában amelyik képes ezt a technológiát szállítani akkor miért Kínának fizetünk érte?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html