Két, Kína számára folytatott kémkedéssel vádolt férfi - egyikük kínai állampolgár, a Huawei volt lengyelországi értékesítési igazgatója és egy lengyel kiberbiztonsági szakértő - ügyében kedden Varsóban büntetőbírósági tárgyalás kezdődött. A vádlottak - Weijing Wang és Piotr Durbajlo - ártatlannak vallották magukat.

A lengyel fővárosban tartott keddi tárgyalás kezdetén az egyik ügyész kérte, hogy a tárgyalást a nyilvánosság kizárásával folytassák le a bizonyítékok egy részének titkosítása miatt. A védőügyvédek tiltakoztak, mondván, hogy a vádak jellege miatt az eljárásnak átláthatónak kell lennie. A lengyelül folyékonyan beszélő Wang és Durbajlo egyaránt azt mondta, hogy nyílt tárgyalást szeretnének. Rövid szünet után azonban a három bíróból álló testület bejelentette, hogy az eljárást állami érdekekre hivatkozva zárt ajtók mögött tartják, és az újságírókat felszólították, hogy távozzanak - olvasható a portálon.

Wangot és Durbajlo az Egyesült Államok és Kína között a technológiai és kereskedelmi fölényért folytatott geopolitikai harc közepette tartóztatták le 2019 januárjában. A lengyel hatóságok azzal vádolták őket, hogy Kína számára kémkedtek, azzal az ürüggyel, hogy üzleti ügyleteket kerestek a Huawei kínai technológiai vállalat számára. Wang letartóztatása óta őrizetben van. Durbajlo, aki korábban kormányzati ügynökségek, köztük a Belső Biztonsági Ügynökség kiberbiztonsági szakértője volt, hat hónapos őrizet után óvadék ellenében szabadlábra került.

A vádirat részben titkos, de a nyilvános része azt állítja, hogy Wang kínai hírszerző ügynök, és 2011-2019 között olyan magas rangú szerződéseket akart a Huawei számára kieszközölni, amelyek révén a kínai vállalat betekintést nyerhetett volna a lengyel állami és helyi kormányzati adatrendszerekbe és befolyást gyakorolhatott volna rájuk.

A Huawei nem kívánt nyilatkozni, mivel az ügy még folyamatban van. A cég többször is tagadta az amerikai vádakat, de a páros letartóztatása óta a Huawei pozíciója Európában az amerikai kampány miatt megingott.