Az Ikea továbbra is próbálja úgy álcázni különbözni okoszeszközeit, mintha azok egyszerű bútorok lennének. Ennek legújabb példája a Starkvind okoslégtisztító két változatban kapható, de a jobbik a kettő közül ügyesen egy kis dohányzóasztalnak van álcázva, így amellett, hogy eltávolítja a levegőből a nem kívánt részecskéket, még könyvek és csecsebecsék tárolására is használható - írja a Gizmodo.

Mivel az amerikai nyugati parton tomboló erdőtüzek továbbra is befolyásolják a levegő minőségét az egész országban, egészen New Yorkig, egy légtisztító biztos befektetésnek tűnik a jövőben. Az olyan cégek, mint a Dyson, a legteljesebb felszereltségű intelligens légtisztítók közül árulnak néhányat, amelyek okostelefonos alkalmazáson keresztül távolról vezérelhetők, de esztétikailag úgy néznek ki, mint egy sci-fi film kellékei.

Az Ikea 35 dolláros Trådfri okosotthon hubjával párosítva a Starkvind légtisztító 129 dolláros önállóan álló és 189 dolláros oldalsó asztali változata is működtethető és ütemezhető az Ikea hozzá tartozó okosotthon-alkalmazásával, de mindkettő rendelkezik kézi vezérlővel is, amellyel öt különböző ventilátorsebesség vagy automatikus üzemmód között válthatnak a felhasználók. Utóbbi üzemmódban a mellékelt levegőminőség-érzékelő automatikusan bekapcsolja a légtisztítót a levegőben lévő nem kívánt részecskék szintje alapján.

Mindkét modell két színváltozatban kapható, és mindkettő három szűrőrendszert tartalmaz, amely az Ikea ígérete szerint mindent elkap a nagyobb részecskéktől, például a hajszálaktól kezdve a mikroszkopikus dolgokig, amelyeket nem látunk, de nem szeretnénk belélegezni.

"Az előszűrő felfogja a nagy részecskéket, például a hajat és a port" - szerepel az Ikea leírásában. "A részecskeszűrőt úgy optimalizáltuk, hogy a kisebb levegőben lévő részecskék, például a PM2,5 részecskék, a por és a pollenek körülbelül 99,5%-át kiszűrje. A gáztisztító szűrő elnyeli a különböző gáznemű szennyeződéseket, például a formaldehidet és más VOC-okat, és csökkenti a kellemetlen szagokat, például a dohányzásból és a főzésből származó szagokat" - közölte még a cég.

A Starkvind légtisztító mindkét változata várhatóan októbertől lesz kapható, de a légtisztítók folyamatos hatékonysága érdekében a szűrők időnkénti tisztításánál többre van szükség - a szűrőket rendszeresen cserélni is kell. Hogy a Starkvind ugyanazokat a csereszűrőket használja-e majd, mint az Ikea a már meglévő Förnuftig légtisztítójához, vagy más formájú és kialakítású filtereket, egyelőre még nem tudni.