"2014 óta legalább hét ember fertőződött meg ezzel az új vírussal Japánban, de eddig egyetlen halálesetet sem erősítettek meg" - idézi Keita Macunót, a Hokkaidói Egyetem Nemzetközi Zoonózis Ellenőrző Intézetének virológusát a Science Daily a Jezo-vírus felfedezése kapcsán. A vizsgálat eredményei - bár a betegség eddig nem bizonyult halálosnak - mégis nagyon fontos: rávilágít, hogy az állatvilágban számtalan olyan vírus lehet, amely emberek között is terjedhet.

Az első megbetegedés még 2019-ben történt: egy 41 éves férfit lázzal és lábfájdalommal szállítottak kórházba, miután Hokkaidó szigetén egyik erdejében feltehetően egy kullancs csípte meg. A férfit kezelték és két hét után hazaengedték, de a vizsgálatok kimutatták, hogy nem valamely a régióban a kullancsok által hordozott ismert vírussal fertőződött meg. A következő évben egy másik beteg hasonló tünetekkel jelentkezett egy kullancscsípés után.

A két beteg vérmintáiból izolált vírusok genetikai elemzése során a nairovirusok egy új ortonairovirus-típusát találták, amely olyan kórokozók csoportja, mint amelybe a krími-kongói vérzéses láz is tartozik. Az új vírusról megállapították, hogy a legközelebbi rokonságban áll a Romániában, illetve Üzbegisztánban kimutatott Sulina-vírussal és a Tamdy-vírussal, amelyek közül az utóbbi állítólag nemrég Kínában okozott akut lázat emberekben.

A tudósok ezután olyan kórházi betegektől gyűjtött vérmintákat vizsgáltak, akik 2014 óta hasonló tüneteket mutattak kullancscsípés után. Öt betegnél további pozitív mintát találtak. Ezek a páciensek - köztük az első kettő -, lázasak voltak, csökkent vérlemezke- és leukocitaszámra, valamint rendellenes májműködésre utaló jeleket mutattak.

A vírus valószínűsíthető forrásának meghatározásához a kutatócsoport átvizsgálta a területen 2010 és 2020 között vadon élő állatokból gyűjtött mintákat. A vírus ellenanyagát a hokkaidói sika szarvasokban és mosómedvékben találták meg. A vírus RNS-ét a Hokkaidón élő három fő kullancsfajban is megtalálták. Macuno szerint "úgy tűnik, hogy a Jezo-vírus Hokkaidón meghonosodott, és nagyon valószínű, hogy a vírus akkor okozza a betegséget, amikor kullancsokon keresztül, állatokról emberekre is átterjed".

Amint azt a Covid-19 világjárvány oly drámaian mutatja, az állatok számos ismeretlen vírust hordoznak, és ezek közül néhány tovább fertőzheti az embereket. "A betegség valószínűleg Hokkaidón kívül is megtalálható, ezért sürgősen ki kell vizsgálnunk a terjedését" - mondta Macuno, hogy milyen további lépések lehetnek szükségesek.

A kutatócsoport most azt tervezi, hogy nyomon követi az új vírus lehetséges országos elterjedését a vadon élő állatokban és további betegeket keresnek. Azt mondják, hogy több kórháznak kellene tesztelnie a vírust azoknál a betegeknél, akik a tünetekre panaszkodnak