A Huawei és a ZTE elleni korlátozásokat az ország ipari minisztere jelentette be. Francois-Philippe Champagne szerint a lépés javítani fogja Kanada mobilinternet-szolgáltatásait, és "megvédi a kanadaiak biztonságát" – írja a BBC.

A Huawei Canada azonban azt mondta, hogy "csalódott" a döntés miatt, amely szerinte "politikai jellegű".

"Ez egy sajnálatos politikai döntés, amelynek semmi köze a kiberbiztonsághoz vagy a szóban forgó technológiákhoz" - áll a közleményben.

Több nemzet - köztük az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland - már korábban is korlátozásokat vezetett be a cégekkel szemben.

Kanada bejelentését széles körben várták, mivel szövetségesei már korábban is kitiltották a Huaweit és a ZTE-t saját nagysebességű hálózataikból.

Ottawában újságíróknak nyilatkozva Champagne elmondta, hogy a döntésre "a biztonsági szerveink által végzett teljes körű felülvizsgálat és a legközelebbi szövetségeseinkkel folytatott konzultáció után" került sor.

"Hadd legyek nagyon világos: mindig megvédjük a kanadaiak biztonságát és védelmét, és minden szükséges intézkedést megteszünk a távközlési infrastruktúránk védelmében" - tette hozzá.

"Az 5G világában, egy olyan időszakban, amikor a mindennapi életünkben egyre jobban támaszkodunk [a] hálózatunkra, ez a helyes döntés"."

Az ottawai kínai nagykövetség szóvivője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy Peking a Kanada által felvetett biztonsági aggályokat "politikai manipulációnak " tekinti.

A kínai szóvivő azzal is vádolta Kanadát, hogy az Egyesült Államokkal együttműködve elnyomja a kínai vállalatokat.