Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) és a Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Ügynökség (CISA) közösen kiadott, hivatalos elemzése szerint a kínai állam által megbízott kiberbűnözők folyamatosan támadnak amerikai közigazgatási rendszereket, nemzetközi vállalatokat. A célpontjaik közt szerepelnek több jelentős telekommunikációs cég is.

A felhívásban részletesen kitérnek azokra a nyilvánosan is elérhető, köztudott sebezhetőségi pontokra és hibákra a különböző hálózati eszközöket gyártó cégek – többek közt a Cisco és D-link – készülékeiben, amelyeket a hackerek kihasználva bejutnak az adott cég vagy hivatal számítógépes rendszerébe.

Bár a hatóságok nem közlik, mely intézmények estek eddig áldozatul a kínaiak támadásainak, azonban kiemelik, milyen módszerekkel előzhető meg egy kéretlen behatolás.

Egyebek mellett fontos, hogy a rendszerek és eszközök firmwarei mindig naprakészek legyenek, a megjelenő frissítések és javítások a lehető leghamarabb telepítésre kerüljenek, ebben segíthet, ha ezek a folyamatok központosítva, automatizálva vannak.

Szintén kritikus jelentőségű, hogy a már feltört eszközöket azonnal leválasszák a hálózatról, ezzel elkerülhető, hogy a támadó „mélyebbre” jusson, még nagyobb kárt tegyen az infrastruktúrában. Ugyanezen oknál fogva a használaton kívüli készülékeket szintén érdemes elszeparálni a többi eszköztől, kikötni a rendszerből.

A kínai állam rutinszerűen tagadja, hogy ő állna a kiberbűncselekményeket elkövetők mögött, mindenesetre az incidensek nem tesznek jót az Egyesült Államok és Kína közti diplomáciai kapcsolatának.

Joe Biden, amerikai elnök legutóbb 2021 szeptemberében vetette fel a kérdést a Hszi Csin-pinggel, kínai vezetővel folytatott megbeszélése során. A téma aktualitását akkor a Microsoft emailszervereit ért, valószínűsíthetően kínai kibertámadások adták. Bár részleteket nem közöltek, a Fehér Ház szerint a tanácskozás átfogó és stratégiai megbeszélés volt annak érdekében, hogy a két nemzet megfelelően tudja kezelni az egymással való versengést.