Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vállalati kockázati tőkealap nem ugyanaz a liga, mint a magántőkealapok vagy angyalbefektetők és főleg nagy kockázati-tőkealapok, itt mindig van ugyanis egy stratégiai cél, hogy mely szektorban tudnak befektetni és a támogatott cégek mit tudnak hozzáadni a cég értékéhez - mondta Bacsa György, a Mol csoport stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója, aki szerint nekik elsődlegesen az befektetésre váró cégeknek a termékeik, szolgáltatásik amik érdekesek. A lényeg, hogy legyen szakmai kapcsolat - tette hozzá.

Az MVM még kezdeti stádiumban van ezen a területen és ahogy a Mol, mi is alapvetően szakmai befektetőnek gondoljuk magunkat - mondta Huszár András, az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese, aki szerint a lényeg, hogy logikájában illeszkedjen a cég tevékenysége ahhoz, amit a vállalat is csinál.

Ugyanígy látja Bánfi Zoltán, az MKB Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója, aki elmondta, hogy 2016 vége óta 14 startupot vonzottak be az inkubációs programjukba. Azóta elindult a második ilyen programjuk, ahol immár hat vállalkozásba fektettek be, a jövőben hat országból további nyolc cégbe invesztálnának. "Ahogy a többiek mi sem szimplán pénzügyi befektetők akarunk lenni, szakmai alapon fektetünk be" - emelte ki Bánfi, aki elmondta azt is, hogy reményeik szerint idén elindul a bank jelentős méretű kockázati-tőkeprogramja is.

Mozgásban az üzlet

Nem véletlen, hogy független cégeket keresztül fektet be az OTP, hiszen ha ráengednénk a bank előírásait, akkor hetek mennének el az adminisztrációval - mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. "Próbálunk olyan befektetéseket találni, ami a jövő is a cég számára, hogy továbbra is versenyképesek legyünk. Ebben mindenképpen segít a kockázati tőkeprogramunk."

"Néha sok száz millió euróért veszünk bankokat, néha pedig pár millió eurót teszünk kis cégekbe" - emelte ki Wolf, aki szerint sok az olyan befektetés is, amely nem lesz siker, de ez természetes. "Próbálgatjuk, de sok mindenbe be kell fektetni, hogy lássuk, mi az igazi jövő. Igyekszünk a core-biznisznél maradni, de ha nagy lehetőséget látunk, akkor nem fogjuk kihagyni. Ez utóbbiba illeszkedik az is, hogy beszálltunk a szállás.hu-ba is."

Azt lehet látni, hogy a bank második szintű vezetése is követi a kisebb befektetéseket - tette hozzá Bánfi, aki szerint az MKB digitális irányvonalának erősítését segítő cégeket keresnek, hiszen az a végső cél, hogy digitális bank legyen az MKB.

Az tény, hogy nem ennyire láthatóak ezek a kis cégek, de ez nem nagy baj - mondta Huszár, aki szerint oda kell figyelni arra is, hogy a nagyvállalatok szervezetei ne nyomják agyon a befektetett cégeket. Önmérsékletet kell tanúsítani, mivel ezek a cégek még nincsenek a fejlettségnek azon fokán, hogy tökéletesen beilleszkedjenek. "Meg kell határozni, hogy mi is az, ami mi tudunk adni. A legfontosabb talán a kérdések, kérdésfelvetések. Ha az ember csinál valamit 40-50 évig, akkor van rengeteg válasza, ezt nem kell rázúdítani a cégekre. Össze kell tehát hozni a menedzsmentet a cégvezetés középső és alsó szintjével, hiszen előfordulhat, hogy idővel más területen lehet majd hasznosítani az eredeti ötletet" - mondta Huszár.