Arra szólítja fel a litván védelmi minisztérium az ország lakosait, hogy ne vásároljanak kínai gyártótól származó okostelefonokat, illetve ha ilyennel rendelkeznek, a lehető leghamarabb szabaduljanak meg tőlük. A litván védelmi minisztérium mindezt egy friss jelentésre alapozza, mely szerint a Kínából származó okostelefonok cenzúrázzák a felhasználójuk által közzétett tartalmakat - írja a hwsw.

A minisztériumhoz tartozó kiberbiztonsági ügynökség szerint így például egyes Xiaomi készülékek szoftverében olyan algoritmus található, mely képes detektálni a kínai kommunista párt által kifejezetten üldözött szavakat és kifejezéseket (mint pl. a "Free Tibet"), és blokkolni azok megjelenését. A jelentés szerint a listán jelenleg 449 szó és kifejezés található.

Bár azt az ügynökség is elismeri, hogy ez a funkció az EU-ban forgalomba hozott Xiaomi típusokon inaktív, ugyanakkor távolról bármikor bekapcsolható, ráadásul úgy, hogy abból a felhasználó semmit sem vesz észre.

Az affér mindazonáltal vélhetően csak az egyik velejárója az utóbbi időszakban kialakult, meglehetősen feszültté vált litván-kínai viszonynak, melynek hátterében egy Tajvannak tett gesztus áll a litván fél részéről.