Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Levelet írt Nemesánszky Gábor osztályvezető ügyész az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatójának, Sipos Imrének, melyben tájékoztatja: közérdekű bejelentés alapján a Fővárosi Főügyészség eljárást folytat a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság által 2013. szeptember 23-án KM0101SLIC13 azonosító számon megkötött keretmegállapodás alapján megvalósult egyes közbeszerzések törvényessége tárgyában.

Az Atv.hu-hoz is eljutott levelében az ügyész - az ügyészi törvényességi ellenőrzési eljárás lefolytatása érdekében - azt kéri, hogy az OFI, valamint hét beszállító cég között 2014. július 29-én megkötött szállítási szerződést, valamint további egy beszállítóval 2014. november 4-én megkötött kettő darab szállítási szerződést, öt beszállítóval 2015. szeptember 1-jén megkötött vállalkozási szerződést, továbbá egy beszállítóval 2015. szeptember 7-én megkötött vállalkozási szerződést - de a szerződéskötéseket előkészítő teljes iratanyagot is - legkésőbb 2019. augusztus 26-áig a Fővárosi Főügyészség Közigazgatási Jogi Osztályának (elektronikus úton vagy papír alapon) küldjék meg.

Nemesánszky Gábor osztályvezető ügyész ezen túlmenően kéri azt is, hogy "a fent nem szereplő, de a KM0101SLIC13 azonosító számon megkötött keretmegállapodás alapján "Microsoft vagy azzal egyenértékű szoftverlicencek és kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére megkötött további közbeszerzési szerződéseket és azok előkészítő iratanyagát is szíveskedjék megküldeni a Fővárosi Főügyészségnek" - írta levelében.

A Microsoft magyarországi leányának állami szervekkel kötött szerződései miatt az USA Igazságügyi Minisztériuma és az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) is nyomozott. Az utóbbi mjelentlése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az OFI is érintettek voltak a Microsoft (magyarországi vesztegetési ügyében. Az amerikai céget csak az itteni korrupciógyanús ügyletei miatt büntették meg júliusban 8,75 millió dollárra (2,5 milliárd forintra) abban a megállapodásban, amelyet a hatóságokkal kötöttek, vállalva, hogy globálisan megváltoztatják a közigazgatási szoftverértékesítési eljárásukat.

Az ügyben az Európai Unió Csaláselleni Hivatala (OLAF) is vizsgálatot indított. A magyar hatóságok ugyanakkor azt közölték, nincs tudomásuk arról, hogy bűncselekmény történt volna, ezért nem nyomoznak.