A magyarországi korrupció miatt sokat fizethet a Microsoft

A Euronews beszámolója szerint 25 millió dollárt kell fizetnie a Microsoftnak bírságként az USA-ban, amiért a cég megszegte a vesztegetés elleni szövetségi törvényt. Ebből 8,75 millió dollárt (2,6 milliárd forintot) azért kell fizetnie a Microsoftnak, mert a cég magyarországi leányvállalata korrupciós pénzekre használta a bevételei egy részét - írta a 24.hu.
Domokos Erika, 2019. július 22. hétfő, 20:18
Fotó: AFP

Az ügyről az amerikai igazságügyi minisztérium is kiadott egy közleményt, amelyből kiderül, hogy olyan megállapodást kötöttek a Microsofttal, amelynek értelmében a bírságot be kell fizetnie a vállalatnak, de a bűnösségüket nem kell elismerniük.

A hvg.hu szerint hogy a vizsgálatba az FBI-t és az amerikai tőzsdefelügyeletet is bevonták, és az derült ki, hogy 2013-tól legalább 2015-ig a cég egy magas rangú vezetője és több alkalmazottja közvetítők bevonásával értékesített a kormányzati szféra számára szoftvereket, az ügyletért pedig kedvezményes árakat könyvelt el, ám az állami szervek valójában magasabb áron jutottak hozzá a programok licenszéhez, a különbözet pedig "korrupt célokra használták fel".

Az amerikai kormányzat vizsgálata kiderítette, hogy a cég leányvállalatának egyes alkalmazottai hamisan arról tájékoztatták a Microsoftot, hogy a szokásosnál nagyobb engedményt kell adniuk a magyar kormányzati szervek által igényelt szoftverek árából - írta az MTI az amerikai minisztériumi közleményre hivatkozva. A Microsoft Hungary elismerte, hogy legalább 2013 elejétől 2015-ig a leányvállalat egyik vezetője és más munkatársai megnövelték a haszonkulcsot a szoftverlicencek magyar kormányzati szerveknek való eladásakor. "Ennek elősegítése érdekében a Microsoft Hungary vezetői és alkalmazottai hamisan arról tájékoztatták a Microsoftot, hogy túlzó árengedményekre volt szükség a Microsoft-szoftvereket kormányzati vásárlóknak forgalmazó viszonteladóknál" - olvasható a közleményben. Egyben leszögezték azt is, hogy a kedvezmény nem a kormányzati vásárlókhoz került, hanem korrupciós célokra használták fel, miközben hamisan "árengedményként" könyvelték el.

A Microsoftnak még 16,5 millió dollárt (közel 5 milliárd forintot) is be kell fizetnie kártérítésként a tőzsdefelügyeletnek.

Amerikai sajtójelentések szerint Brad Smith, a Microsoft elnöke hétfőn küldött körlevélben hangsúlyozta: a fizetendő büntetésről szóló megállapodásokra "munkatársak teljességgel elfogadhatatlan helytelen viselkedése miatt" került sor. "Etikus üzleti gyakorlat ügyében nincs helye kompromisszumnak". Smith egyúttal közölte azt is, hogy a Microsoft Hungarynál érintett dolgozók már nincsenek a vállalatnál - írta az MTI.

A botrány kirobbanása után négy vezetőt rúgtak ki a Microsoft Magyarországtól. Egyikőjük, Sagyibó Viktor a Miniszterelnökségen kapott állást, Papp Istvánnak pedig egy egészen új pozíciót kreáltak az államigazgatásban: a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) egy korábban nem létezett pozíciójában kezdhetett dolgozni - írta a hvg.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2019.07.28 11:03

@CoolKoon: Olvasd el talán az ügyet részletesebben: https://nepszava.hu/1156383_szorul-a-hurok-orbanig-er-a-microsoft-botrany
Egy. A Microsoft egyrészt nem szorul a sajnálatodra, másrészt ebben az ügyhalmazban az anyacéget átverték a magyar leányvállalatának vezetői (akiket az ügy és a szerepük kiderülése után a Microsoft kirúgott, és egyből, vagy kettőből magas állami állásba buktak).
Kettő. A Microsoft Magyarország nagy árengedményt adott a közvetítő, Tiborchoz kötődő, állami beszerzéseket bonyolító cégeknek, amelyek a regulár áraknál sokkal, eserenként 100 %-kal magasabb áron számláztak, a tényleges vevő állami intézményeknek.
A keletkező horror nyereséget osztalék ágon vették ki. A vásárolt termékek jelentős részét fel sem bontották.
Harmadszor. Az ügyet nálunk is a Microsoft belső ellenőrzése derítette fel; a többi amerikai szerv ez alapján kapcsolódott be, és büntették meg a Microsoftot a korrupció elősegítése miatt.
Negyedszer. A magyar ügyészség ejtette a vizsgálatot, mert szerinte nincs itt semmi látnivaló!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CoolKoon, 2019.07.24 23:06

@krislaci: "a szintén átvert Microsoftot büntették meg az amerikaiak" - Jaj, mindjárt megsajnálom szegénykéket! Nem, a Micro$oft Magyarország ugyanúgy vastagon benne volt az ügyben mint pártunk és kormányunk prominensei. És az ügyet nem az "ő embereik" derítették fel, hanem az illetékes amerikai hivatal, amelyik vizsgálódni kezdett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.07.23 20:32

@znojmo:
"A fideszes kormány jutalmazza és nem büntette a disznókat."

No, mondd már milyen jutalmat kaptál?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.07.23 19:51

A fideszes kormány jutalmazza és nem büntette a disznókat. Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2019.07.23 13:16

@sziddha: "A fekete Pobeda autók, és mai megfelelőik, MÉG nem gyűjtik be hajnalonta"
Nálunk a diktatúrában nem, de a nagy ejrópai 'demokráciában' előfordul azzal aki szembe megy a mainstream propagandával. pl. újságírásért börtön:

http://mindenszo.hu/hatalmas-botrany-tommy-robinson-lecsukasa-miatt-geert-wilders-holland-politikus-is-megszolalt-ekozben-ezrek-tuntetnek-robinson-mellett-az-utcan/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html