Mateusz Pitura, egy lengyel ötödéves geológia szakos diák alkotta meg a Mars egy területének legtökéletesebb térképét és ezzel megnyerte a NASA versenyét - írta a gazeta.pl. A lengyel fiatalember sikerének titka, hogy felfedezett valami nem tipikusat a vörös bolygó felszínén és összefüggésbe hozta azt a bolysó meghódításának tervével.

Pitura a NASA térképkészítési versenyén indult: a Mars felületének egy olyan területét térképezte fel, amelyen szerinte a jövőben expedíció landolhat. - Számos már létező Mars-térképet megnéztem, de ez az övezet azonnal a szemembe ötlött. Sok krátere és olyan helye van ugyanis, amelyekben valamikor víz lehetett. -  mondta a diák.

Nemrégiben kiderült, hogy a közelben létezhet egy földalatti tó, amelynek nagysága az USA-beli Felső-tóéhoz közelít - magyarázza a lengyel diák a PAP hírügynökségnek adott interjújában, amelyet a Gazeta Wroclawska idéz.

Pitura a Hebrus Valles nevű régiót választotta, és megtervezett egy olyan térképet, amelyen három potenciális expedíció helyét jelölte meg. Az első közvetlen közelében lehet a landolás helye, a másodiknál körülbelül 30 kilométeres távolságot kell legyőzni. A harmadik cél több mint 30 kilométerre van a leszállási ponttól, és nehéz terepen érhető el.

A lengyel fiú a NASA díjának köszönhetően speciális konferencián vesz majd részt a nyáron Washingtonban, ahol bemutatja a Mars felfedezésének általa elképzelt lehetőségét.