A Telenor Magyarország 2010-ben adott egy 200 millió eurós megrendelést a kínai ZTE-nek, hogy cserélje le mobilhálózatának bizonyos elemeit, amelyeket korábban az Ericsson és a Nokia-Siemens Networks szállított neki. A ZTE akkoriban a világ egyik legígéretesebben fejlődő távközlési eszközgyártójának számított, és bár volt még némi óvatoskodás a kínai technológia alkalmazásában, az eset nem volt egyedi, hiszen például a Vodafone magyar leánya már 2007-ben bizalmat szavazott a szintén kínai, és szintén akkoriban feltörekvő Huaweinek - írja a G7.

A ZTE azonban most gyakorlatilag az összeomlás szélén áll, mivel a Trump-adminisztráció hét évre elvágta a vállalatot az amerikai beszállítóitól. A ZTE mobil állomásait ugyanis amerikai processzorok hajtják, hálózatának optikai elemei szintén amerikai gyártásúak, de még a mobiltelefonjainak Android operációs rendszere is amerikai.

Bár a társaság elvileg gyorsan találhatna az USA-n kívüli beszállítókat, szakértők szerint a gyakorlatban azonban egy ilyen lépéssel nem tudná az eddig produkált minőséget garantálni, és így a globális versenyben is alulmaradna. A kínai társaság sencseni üzeme szerdán gyakorlatilag leállt.

A termelés leállása elsősorban helyi, kínai probléma, a cég esetleges bedőlése viszont érzékenyen érintheti azokat a mobilcégeket is, amelyek (legalább részben) erre a technológiára építették a hálózatukat.

A Telenor a különösen érintett szolgáltatók között van, mert a fejlődő világban számos hálózata épült ZTE eszközökre. A norvég cég vezérigazgatója egyelőre csak annyit mondott, hogy "közelről figyeli az eseményeket". A társaság nemrég jelentette be, hogy többek között a magyar leányvállalatát is eladja, és amikor az üzletet nyélbe ütötték, a vevő (Petr Kellner cseh milliárdos PPF nevű cége) még aligha tudhatta, hogy ilyen terhet vesz a nyakába. Egyelőre a magyar Telenor sem tudott többet mondani, minthogy tájékozódik a helyzetről és "vizsgálja az export tilalom és a ZTE bejelentésének hatását" - írja a G7.

Az IHS Markit piackutató intézet statisztikái szerint az 1985-ben alapított ZTE tavaly 46,4 millió okostelefont értékesített, és ezzel a hetedik legnagyobbnak számít az Android operációs rendszeren futó készülékek gyártóinak a rangsorában. A ZTE részvényeivel 1997 óta kereskednek a szencseni értéktőzsdén és 2004 decemberében a cég részvényeit bevezették a hongkongi börzére is.

A vállalat több mint 70 ezer embert foglalkoztat. A ZTE a tavalyi évet 4,57 milliárd jüan (1 jüan=41,67 forint), adózott eredménnyel zárta, ami 293,8 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A cég bevétele éves szinten 7,5 százalékkal 108,82 milliárd jüanra emelkedett. A ZTE kínai bevétele 61,96 milliárd jüan, a külföldi tevékenységből származó bevétele pedig 46,86 milliárd jüan volt - írja az MTI.

Képünk forrása: Shutterstock.