Nem ad adatokat a Google a magyar hatóságoknak

Világszerte nő a kormányzati érdeklődés az állampolgárok internetes tevékenysége iránt, ez derül ki a Google friss átláthatósági jelentéséből - számolt be a Népszava.
Domokos László, 2017. szeptember 30. szombat, 07:55
Fotó: Reuters

A céghez érkező adatkérések száma folyamatosan emelkedik: az idei első félévben összesen 48 941 megkeresést kapott a Google kormányzati szervektől, ezek 83 345 felhasználói profilt érintettek (a tavalyi év ugyanezen időszakában 44 ezer megkeresés érkezett).

A kérések nagy részét (65 százalékát) teljesítették, mintegy 54 ezer felhasználói oldalról adtak ki adatokat. Erre csak akkor van lehetőség, ha az adatigénylő szervek valamilyen jogi felhatalmazással (bírósági végzés, kutatási parancs) rendelkeznek. A legaktívabbnak az USA kormánya bizonyult, mintegy 17 ezer megkereséssel.

A magyar hatóságok 126 fiókot érintően 81 kérelmet nyújtottak be a Google-nek - ezek közül azonban egyet sem tartott teljesíthetőnek a techvállalat. Tavaly ugyanebben az időszakban 166 kérelmet nyújtott be a magyar kormány, ezek 218 felhasználói fiókot érintettek. A cég tavaly sem találta kellően megalapozottnak egyik megkeresést sem. Sőt, a Magyarországra vonatkozó táblázat szerint eddig még egyszer sem adtak ki információt a magyar hatóságoknak - írta a napilap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.09.30 09:46

A politikusok ne vájkáljanak a polgárok magánéletében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html