Túszul ejtettek egy nagyvárost az USA-ban

Szükségállapotot hirdettek New Orleansban és lekapcsolták a legtöbb városvezetéshez szükséges számítógépet, miután a várost péntek 13-án kibertámadás érte. A belső hálózaton zsarolóvírusok és adathalász emailek ütötték fel a fejüket.
Rácz Gergő, 2019. december 16. hétfő, 11:05
Fotó: Napi.hu

LaToya Cantrell polgármester szerint egyelőre senki nem jelentkezett váltságdíjért, de még azt se tudni, hogy a zsarolóvírusok blokkolnak-e rendszereket - írja az Engadget nyomán az Index. Egyelőre úgy tűnik, hogy az adathalász emailek egy városi alkalmazottól se tudtak kicsalni jelszavakat.

Több önkormányzati intézményben is papíron intézik a város mindennapos ügyeit. A segélyhívókat és a bíróságokat nem érintette a támadás, és a városvezetés közölte, hogy szükség esetén hozzá tudnak férni a térfigyelő kamerák felvételeihez.

Szépen lassan egyre több rendszert indítanak újra, de nem tudni, mikor fog a város visszatérni a megszokott kerékvágásba.

A város valószínűleg két okból vészelte át a támadást komolyabb probléma nélkül: egyrészt az ősszel indult kiberbiztonsági képzések jól felkészítették a hivatalok dolgozóit, másrészt a Katrina hurrikán során megtanulták, hogyan működtessék offline a várost.

HOZZÁSZÓLÁSOK