Egy új kísérletben immunterápiás gyógyszerek koktélja képes volt úgy stimulálni a betegek immunrendszerét, hogy az maga pusztítsa el a szervezetben lévő rákos sejteket, és jelentősen javította a túlélési esélyeket fej- és nyaki daganatos betegeknél. 

Az egyik beteg, akinek négy évvel ezelőtt halálos rákos megbetegedést diagnosztizáltak, a Guardiannek mesélt arról a "csodálatos" pillanatról, amikor hetekkel azután, hogy csatlakozott a vizsgálathoz, az ápolók felhívták, és közölték vele, hogy a daganata "teljesen eltűnt". A 77 éves nagyapa most már rákmentes, és a múlt hetet egy hajóúton töltötte feleségével.

A londoni Institute of Cancer Research (ICR) és a Royal Marsden NHS Foundation kutatói a nivolumab és az ipilimumab gyógyszerek kombinációjával kísérleteztek, és megállapítottak, hogy a két szer együttes használata a daganatok méretének csökkenéséhez vezetett a halálos fej-nyaki rákos betegeknél. Egyeseknél a rák teljesen eltűnt, és az orvosok megdöbbenve tapasztalták, hogy a betegségnek nincs kimutatható jele. 

A két immunterápiás gyógyszer kombinációja a szakértők szerint hatékony új fegyvernek bizonyulhat az előrehaladott rák számos formája ellen. A gyógyszerkombinációval végzett más kísérletek eredményei korábban hasonló előnyökre utaltak a halálos beteg vese-, bőr- és bélrákos betegek esetében.

A tudósok szerint az immunterápiás kezelés amellett, hogy növeli a betegek hosszú távú túlélési esélyeit, sokkal kevesebb mellékhatással jár, mint az "extrém" kemoterápia , amely a sok előrehaladott rákos betegnek kínált standard kezelés.

Mi az a fej-nyaki daganat?

A fej-nyaki daganatok a kulcscsont és a koponyaalap között elhelyezkedő szervekből kiinduló tumorok. Ide tartozik a bőr, az orrüreg, az orr-melléküregek, a nyálmirigyek, az orca, a szájüreg, a garat, a gége, a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy.

A fej és a nyak szerveit nagyon sokféle szövettípus alkotja, amelyek mindegyikéből kiindulhatnak rosszindulatú daganatok. A fej-nyaki daganatok legnagyobb része úgynevezett laphámrák, amely főleg a nyirokrendszer útján képez áttéteket a környezetében lévő nyirokcsomókban.

(Forrás: daganatok.hu)

Az ICR szerint a 3. fázisú, közel 1000 haldokló fej-nyaki rákos beteg bevonásával végzett vizsgálat eredményei koraiak és statisztikailag nem szignifikánsak, de klinikailag mégis "jelentősek", mivel egyes betegek hónapokkal vagy évekkel tovább élnek, és kevesebb mellékhatást szenvednek el, mint más kezelési módok esetében.

"Ezek ígéretes eredmények" - mondta a Guardiannek Kristian Helin professzor, az ICR vezérigazgatója. "Az immunterápiák kíméletesebb kezelések, amelyek jelentős előnyökkel járhatnak a betegek számára" - tette hozzá.

A rákkutatás és -gyógyítás terén az elmúlt időszakban több áttörést is elértek. Ezeket a kísérleti rák elleni vakcinákat úgy tervezték, hogy a daganatban található rákos fehérjék specifikus részeit célozták, hogy a szervezet saját immunrendszerét a daganat elpusztítására ösztönözzék. Az MIT kutatói szeptember végén mutatták be, hogy egy új felfedezésükben több fehérjét azonosítottak, amelyek "célpontjai" lehetnek az oltóanyagoknak, amelyek így fokozhatják a szervezet általános T-sejtválaszát és segíthetnek a daganatok zsugorodásában.