Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az, hogy ki használ robotot, számtalan dologtól függ: a nagy cégeknek (250 főnél több munkavállaló) például a negyede használ robotot, a középcégeknek (50-249 fő) a 12 százaléka, míg a kiscégeknek (10-49 fő) már csak az 5 százaléka - közölte hétfőn az Eurostat.

Amennyiben az országbeli bontást nézzük, úgy azt látjuk, hogy Spanyolországban (11 százalék) a legelterjedtebbek, de Dániában, Finnországban (mindkettő 10 százalék) és Olaszországban (9 százalék) is gyakoriak.

A másik végletet Ciprus (1 százalék) jelenti, míg a következő szereplő Magyarország 3 százalékkal, pont annyival mint Észtország, Görögország és Litvánia.

Persze az se mindegy, hogy ki milyen robotot használ: az ipari (industrial) robotok elterjedtsége a nagyobb, hiszen az 5 százalék, szemben a kiszolgálórobotok (service) - a BME 2014-es összefoglalója szerint ebbe a kategóriába a különböző adatgyűjtő és feldolgozó robotok tartoznak, amelyek segíthetnek például egy kutatást vagy valamilyen szolgáltatást - 2 százalékos arányával. Előbbit főleg a feldolgozóiparban (16 százalék), utóbbit pedig a feldolgozóipar mellett a kiskereskedelemben (mindkettő 4 százalék) használják.

A mostani statisztika összhangban van azzal, hogy szinte minden statisztika szerint óriási a magyar cégek digitális lemaradottsága, a magyar vállalkozások nagy része mintha elfelejtett volna lépést tartani az idővel.