A Homium-166 izotóp Belgiumból, az Ittrium-90 Kanadából érkezik a Semmelweis Egyetemre, a klinikán pedig számos szakterület összefogásával alkalmazzák őket: a nukleáris orvoslás, a belgyógyászat, az onkológia, és a sugárvédelmi szolgálat együttműködésével folynak a kezelések.

Az izotópok sugárzó anyagok, ezért szállításuk és tárolásuk is igen nagy körültekintést igényel, illetve a kórházi dolgozók számára is biztosítani kell a megfelelő sugárvédelmi felszerelést, így a használatuk engedélyezésére mintegy másfél évet kellett várni.

A terápia menete

A beavatkozás során kontrasztanyagot juttatnak a vérbe, az érfestésnél megkeresik a daganatot ellátó artériát, és egy speciális szerkezettel radioaktív izotópot tartalmazó mikrogyöngyöket juttatnak a daganatba, így a bétasugárzás elpusztítja a rákos sejteket.

A kezelés nem jár műtéttel, a beteg csak egy tűszúrást érez, majd másnap el is hagyhatja a klinikát.

Ugyan teljes gyógyulást általában csak a májátültetés hozhat, de ez a terápia képes csökkenteni a daganat méretét, amíg a beteg sorra nem kerül a transzplantációs listán – idézte fel a közlemény Bibok András, az SE onkointervenciós szakorvosának szavait. Az Ittrium-90 Kanadából, a Holmium-166 Belgiumból érkezik a klinikára, ahol több szakterület együttműködésében – többek között nukleáris medicina, sugárvédelmi szolgálat, diagnosztikus- és intervenciós radiológia, belgyógyászat, onkológia – valósulnak meg a kezelések.

Dr. Czibor Sándor szakorvos, a Nukleáris Medicina Tanszék tanársegédje elmondta:

Az eljárás menete, hogy az intervenciós radiológus egy anyagot juttat be a szervezetbe, ami a tumort pusztítani tudja, ez az anyag jelen esetben egy izotóp jelzett részecske. Ennek a fogadására, tárolására, előkészítésére a nukleáris medicina van felhatalmazva.

A szelektív belső sugárkezelés miatt ugyanakkor a beteg számára nem szükséges sugárvédelmi öltözet, mivel a béta-részecskék ott maradnak a májban, és kifelé kevesebb mint 1 cm-re sugároznak. A beteg szervezetére tehát nem jelentenek számottevő kockázatot, illetve sem vizelettel, sem széklettel nem választódik ki a sugárzó anyag, tehát a környezetbe nem jut ki.