A múlt év március végére mind az aktív felhasználók száma, mind a Steamen aktívan játszó egyidejű felhasználók száma abszolút rekordot ért el (a Steam a legnépszerűbb online játékplatform, közösség és áruház). A rekordot 2021. márciusában ismét megdöntötték, ekkor ugyanis a platform felhasználóinak száma megközelítette a 27 milliót.

Tavaly tavasszal a Kaspersky kutatói megállapították, hogy jelentősen megnőtt az antivírus-szoftverek által észlelt olyan weboldalak száma, amelyek népszerű játékok és platformok nevének álcája alatt aknázták ki a játéktémát: 2020. áprilisában a blokkolt átirányítások napi száma 54 százalékkal nőtt 2020. januárjához képest.

A játéktémát kiaknázó webes támadások számának növekedése még a lezárások tavaszi enyhítését követően is folytatódott, és 2020. novemberében megközelítette a 2,5 milliót, ami abszolút rekordot jelent. A 2021 elején tapasztalható visszaesést követően a webes támadások száma megint emelkedésnek indult, és 2021. áprilisában elérte az 1 125 010-et, ami 34 százalékos növekedés ez év márciusához képest.

A tavalyi évhez hasonlóan a csaliként használt legnépszerűbb játék most is a Minecraft volt, bár a 2021-es év későbbi szakaszában a Counter Strike: Global Offensive már folyamatosan megelőzi a Minecraftot a csaliként használt legnépszerűbb játék szerepében. E tekintetben a Dota esetében is komoly megugrás volt megfigyelhető 2020 nyarán. A játéktémát kihasználó kártékony linkekbe rejtett leggyakoribb fenyegetések különféle trójai vírusok voltak (kártékony fájlok, amelyek segítségével a kiberbűnözők az adatok törlésétől és blokkolásától a számítógép működésének megszakításáig bármit megtehetnek). A malware-t ingyenes verzióknak, frissítéseknek, népszerű játékok bővítményeinek, valamint csaló programoknak álcázták.

A kibertámadók is érdeklődést mutatnak a téma iránt.

„Mostanság példátlanul magas – csaknem 3 milliárd – a játékosok száma világszerte, és a videójátékokkal való játszás remek módot kínál a kikapcsolódásra a pandémia sújtotta időszakban. Ez természetesen azzal jár együtt, hogy a kibertámadók továbbra is érdeklődést mutatnak a téma iránt, és tekintettel arra, hogy egyre többen játszanak a munkához használt eszközeiken, a vállalati erőforrások is veszélybe kerülnek” – mondta Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

A videójátékokkal kapcsolatos webes támadásokról a Securelist oldalon található bővebb információ.

A Kaspersky szakértői szerint így lehetünk védve a támadásoktól játék közben:

  • Használjunk erős jelszavakat, és, ha lehet, kéttényezős hitelesítést (2FA) a videójátékos fiókjaink védelméhez.
  • Óvakodjunk a csaló programoktól és a videójátékok kalózváltozataitól, mivel ezek a kiberbűnözők kedvenc csalijai közé tartoznak.
  • Használjunk olyan erős, megbízható biztonsági megoldást, amelyik nem lassítja le a számítógépet játék közben.
  • Biztonságosabb a játékokat hivatalos oldalakról beszerezni, és érdemes kivárni az akciókat – elég gyakran vannak ilyenek, szóval nem kell sokáig a babérjainkon ülni.
  • Óvakodjunk az adathalász kampányoktól és az ismeretlen játékosoktól. Érdemes alaposan ellenőrizni a weboldalt, ahová az e-mailben kapott link irányít át, valamint a megnyitandó fájl kiterjesztését is.
  • Lehetőleg ne kattintsunk külső oldalakra mutató hivatkozásokra a játékchatben, és alaposan ellenőrizzük minden olyan forrás címét, amely a felhasználónév és a jelszó megadására kér minket, hiszen lehet, hogy az oldal hamis.