Farkas Zsolt, az Evolut ügynökség ügyvezetője

Ugyanakkor 2 év alatt sok minden változott. A 35+ korosztály több százezer aktív havi felhasználóval bővült, mely miatt 2022-ben minden iparágból elkezdtek megjelenni a vállalkozások a csatornán.

Közülük viszont most eszmélnek rá, hogy a platform a korábban már megszokott social media csatornák egyikéhez sem hasonlít. Lényegesen más tartalmat kell ide gyártani, mint amit Instagramra, Facebookra, vagy akár Linkedinre készítettek a cégek. Általánosságban tehát elmondható, hogy a TikTokon nem a hirdetés, hanem elsősorban a tartalomgyártás viszi el a több időt és pénzt. De miért van ez így?

Azért, mert a TikTok hirdetés (még) olcsó.

A Tiktok-hirdetés árai a kicsi verseny és az egyre növekvő felhasználói bázis miatt még nagyon alacsonyak. Így sok esetben akár százszor olcsóbb lehet ezer megjelenés (CPM), mint a Facebook-hirdetéseknél. Ráadásul, ha valaki marketingügynökség segítségével menedzseli a büdzséjét, akkor a hirdetés optimalizálásnak köszönhetően még jobban hasznosulhat a pénz.

A tartalomgyártásnál viszont más a helyzet.

Minden cégnek más a márka személyisége és a “hangja”, ami a célcsoport felé való kommunikációt illeti. Ezt a hangot kell Tiktokon autentikusan megtalálni, hogy ne legyen se erőltetett, se gyerekes. Ezt a szakmában csak “natív” tartalomgyártásnak hívjuk. Amikor egy cég képes a Tiktok felületére olyan tartalmat gyártani, ami illeszkedik a platform környezetébe. (vertikális videó, nem újraosztott horizontális vágat) Mindezt úgy, hogy ennek ne legyen reklám szaga.

Kik találták meg a hangjukat itthon?

Számos kis- és középvállalkozás (kkv) regisztrált már és kezdett bele aktív tartalomgyártásba a csatornán. Ugyanakkor kevesek tudták igazán átütni az ingerküszöböt és jelentősebb követői bázist, valamint nagyarányú videómegtekintést kiépíteni. Következzen 6 céges profil, akiknek ez sikerült.

Mobilfox

A Mobilfox mindig is az extravagáns stílusáról volt ismert a közösségi médiában. Ez nincs másként Tiktokon sem. Drop-tesztek, iPhone-hackek és az utca emberének bevonása teszi hitelessé és kimondottan hasznossá a csatornát.

Reflexshop

A játéküzlet azt csinálja, amiben a legjobb. Társasjátékokat mutat be és ezt játékosan adja elő. Hiteles, érdekes és néha vicces tartalmakat találni a csatornán, amitől könnyen kedvet kap az ember társasozni.

Polar

Ha valami, akkor a klímaszerelés nem tartozik a legérdekesebb szakmák és céges tevékenységek közé. Mégis, a Polar csapata kimondottan érdekessé tudja varázsolni a tevékenységet a tartalmain keresztül.

Amino Vibe

Az energiaital-márka a sport köré építette fel Z generációs tartalom gyártókkal a csatornáját. Az egyik legnagyobb követőbázissal rendelkező céges profil. Kondis, focis, futós és street workoutos tippek, fun fact-ek és edukatív tartalmak színesítik a profilt.

Virusokellen.com

Manapság a covidteszt a mindennapjaink része lett. Erre hívja fel a figyelmet ez a csatorna is. A coviddal kapcsolatos, a mindennapokban előforduló vicces szituációkat kifigurázza, hasznos tippeket ad, valamint ellát a szükséges információkkal a teszteléssel kapcsolatban. Szűk szegmens, de abban hiánypótló.

Magyar Közút

Meglepő, de egy állami cég is lehet innovatív a Tiktokon. A Közút videói meglepően kreatívak és újítók ahhoz, hogy bármelyik korosztály élvezettel követni tudja. Challenge-k, hasznos informatív tartalmak, humorral fűszerezve.

Ahogy látszik, széles a skála a TikTokon lévő minőségi tartalmakból. De egy biztos, minden iparágban meg lehet találni azokat a típusú tartalmakat, melyek illeszkednek a platform stílusába és építik a márka ismertségét és hitelességét.

Farkas Zsolt, az Evolut ügynökség ügyvezetője