Az applikáció jelenleg Európa 8 országában lett elindítva - például Franciaországban, Németországban, Dániában, Svédországban és Norvégiában - és már több mint 800 ezer labdarúgó regisztrált a Tonsser rendszerében - számol be a TechCrunch.com.

A lap szerint a startup által létrehozott rendszer leginkább a focistáknak létrehozott LinkedIn-re hasonlít, melyben az Instagram néhány tulajdonságát is fel lehet fedezni, de a cég tervei ennél jóval messzebb nyúlnak.

Peter Holm, a projekt atyja és jelenlegi vezetője szerint a Tonsser célja, hogy könnyebbé tegye a fiatal, tehetséges focisták számára azt, hogy még jobb játékosok legyenek azáltal, hogy az app segítségével látják egymást és így inspirálódnak, illetve a különböző szponzorált megmérettetések - amiből a cég a bevételt reméli - is ezt a célt szolgálnák. (Kivonulnak a kínaiak az európai labdarúgásból.)

A statisztikák által pedig a reményeik szerint jóval teljesítményalapúbb lehet a világ labdarúgása, hiszen a nagy klubok könnyen ki tudják majd szűrni a legnagyobb tehetségeket. Sőt, Holm szerint ez a folyamat már el is kezdődött.

A világ futballjában látható trendet, miszerint a klubok is egyre több adatot, statisztikát gyűjtenek a saját labdarúgóikról lovagolja tehát meg a koppenhágai startup. Az ő appjukba ugyanakkor bárki feltöltheti a profilját, amibe az is belefér, hogy meccsösszefoglalókat, statisztikákat (mind egyéni, mind csapat) is el lehet benne helyezni, sőt, a Instagramhoz hasonlóan követni is lehet az egyes profilokat.

Márpedig aki feltölti ezeket az adatokat, azoknak a Tonsser algoritmusa kiszámolja az úgynevezett "dinamikus pontját", ezáltal pedig folyamatosan követni tudja az adott labdarúgó fejlődését - ígérik a fejlesztők. "Az adott mérkőzés után a statisztikák alapján az applikáció értékeli minden egyes játékos egyéni teljesítményét, a csapat összhatását és a csapattársak szavazatai alapján a »meccs embere« címet is ki lehet osztani" - közölte a TechCrunch-csal Holm. Az értékelő rendszert három év alatt fejlesztette ki a cég, amiben állításuk szerint pro licences edzők és profi akadémiák segítették őket.

A cég tervei szerint az applikáció a jövőben is ingyenes lesz a labdarúgók és az edzők számára, ám ha valaki böngészni akar az eredmények között, annak már fizetnie kell majd. Holm szerint mindez nem a jövő, hiszen a rendszert az angol elsőosztályú bajnokságban szereplő Huddersfield Town Fc már használja, sőt a francia ifibajnokság (15 és 19 év között) játékosainak 86 százaléka is feltölti adatait az applikációba.

A Tonsser a most kapott 5,5 millió eurót, avagy közel 1,8 milliárd forintot most arra fogja használni, hogy további tulajdonságokkal is felvértezzék az applikációjukat. Ilyen lehet az, hogy megkönnyítenék a felhasználóknak azt, hogy a mérkőzések után elkészítsék a saját meccsösszefoglalójukat. Gondolkodnak egy olyan fejlesztésen is, ami a testre helyezett szenzorokból nyert adatokat is belekalkulálni a dinamikus pontokba - tipikus ilyen lehet a fizikai teljesítmény. Ezen felül természetesen további terjeszkedésre is szeretnék használni az most szerzett tőkebefektetést, így például 2019 tavaszán Angliában is megjelennének.