Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb árfolyamindexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi nagy, akár két-három százalékos emelkedéssel is kezdhetik a hétfői kereskedést.

Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával az ázsiai piacok nyereséget mutattak: Tokió három és fél százalékkal járt pluszban, Hongkongban közel két százalékos, Tajvanon egy százalék feletti volt a nyerség, Szöulban pedig három százalék feletti emelkedést mutatott a tőzsdeindex. A kínai piacok hétfőn ünnep miatt zárva tartanak.

Pénteken a koronavírus-járvány által okozott gazdasági lassulást tükrözve veszteséggel zárt az európai tőzsdék többsége. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,96 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,97 százalékkal, az euróöveeti EuroStoxx50 index 0,95 százalékkal csökkent. Londonban 1,18 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,47 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 1,57 százalékkal csökkent. Milánóban 2,67százalék indexcsökkenéssel zárt a tőzsde pénteken, a madridi mutató viszont 0,11 százalékkal emelkedett.

A befektetői hangulatot több, európai és amerikai makrogazdasági adat árnyékolta be. A koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések hatására márciusban korábban még soha nem tapasztalt mértékben gyengült a gazdasági aktivitás az euróövezetben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet pénteken publikált beszerzésimenedzser-indexei alapján.

Márciusban az Egyesült Államokban a járvány megfékezését célzó intézkedések minden átmenet nélkül véget vetettek a foglalkoztatottság rekordhosszú, 113 hónapig tartó növekedésének. Márciusban a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 701 ezerrel esett vissza. Elemzők százezres csökkenésre számítottak a februári 275 ezres növekedés után. A munkanélküliségi ráta pedig 50 éves mélypontról, 3,5 százalékról 4,4 százalékra ugrott.

A járvány legnagyobb vesztesei, a közlekedési, turisztikai és üdülési ágazatok cégei körében folytatódott az árfolyamok csökkenése. Az MTU repülőgép hajtómű gyártó vállalat részvénye öt százalékkal gyengült. A papír a járvány által kiváltott tőzsdei árfolyamesés kezdete óta már hatvan százalékot veszített.

Sokasodik a vírusjárvány miatt éves eredmény előrejelzéseiket lefelé módosítani kényszerülő vállalatok száma. Az adidas és a Puma részvények emiatt például öt, illetve hét százalékkal gyengültek.

A járvány kiskereskedelmi következményeiből profitáló cégek közül pénteken a Shop Apotheke online gyógyszerforgalmazó vállalat részvénye emelkedett nyolc százalékkal.

Nagy veszteséget szenvedtek el pénteken a biztosítási ágazat részvényei. Az Aegon és a Zurich Insurance Group nyolc százalékkall, az NN Group hat százalékkal, az AXA közel öt százalékkal gyengült.

Az energiaipari részvények erősödéssel követték a szaúdi-orosz termelési megállapodás reményében emelkedő olajárakat. A legnagyobb emelkedést a norvég Aker BP érte el 13 százalékkal. A Subsea 7, a TGS Nopec részvénye 10 százalékkal erősödött.

Hétfőn azonban az olajár már csökkent, mivel a hét végén csütörtökre halasztották az OPEC és a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelő országok eredetileg hétfőre tervezett tanácskozását a termelési korlátozások bevezetéséről. A múlt héten még nagy áremelkedést idézett elő a megállapodás lehetősége. Csütörtökön a Brent hordónkénti ára 21 százalékos, a WTI ára pedig 24,7 százalékos emelkedéssel zárt. Pénteken folytatódott a trend, a Brent további 14 százalékkal, a WTI pedig 12 százalékkal drágult.

Hétfőn reggel az európai piacok nyitása előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára 1.99 százalékkal állt alacsonyabban 33,43 dolláron hordónként, a WTI ára pedig 3,42 százalékkal 27,37 dollárra csökkent.

A koronavírus-járvány gazdasági következményei, valamint a Szaúd-Arábia és Oroszország között piaci részesedésük megőrzésére kirobbant vetélkedés miatt a Brent és a WTI ára egyébként több mint hatvan százalékkal csökkent az első negyedévben, ebből  márciusban mintegy 55 százalékkal.

Az eurót 0,16 százalékkal jegyzik erősebben 1,0825 dolláron, az arany spot ára unciánként 1618,28 dolláron változatlan szinten áll.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!