Az űrből is megfigyelhetik Magyarországot

Hétmilliárd forintból jövő év végére épülhet ki az a földmegfigyelési információs rendszer, amelynek keretében elsőként a közigazgatási szervek 72 órán belül hozzáférhetnek műholdfelvételekhez – mondta az InfoRádiónak a rendszer kialakításában résztvevő Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke. Szijártó Zoltán szerint a katasztrófavédelmet a meteorológiát és számos területet segíthet a földmegfigyelés.
Szabó Zsuzsanna, 2018. szeptember 29. szombat, 19:53
Fotó: AFP

Mivel Magyarország is tagja a szervezetnek, így az Európai Űrügynökség által felbocsátott műholdak adatai hazánkban is rendelkezésre állnak - mondta a KIFÜ elnöke.

A felvételek segítségével többek között a mezőgazdaság, az erdő- és a vízgazdálkodás, valamint a katasztrófavédelem tud hatékonyabban működni. Alapvető célkitűzés, hogy a közigazgatási szervek használhassák az így megszerzett adatokat, de lehetőség nyílik a kis- és középvállalatok, szoftverfejlesztők, sőt, akár a lakosság számára is, hogy elérjék az információkat.

A teljes projekt értéke 7 milliárd forint, kiépülése jövő év végére várható, akkor indulnak el a szolgáltatások - közölte Szijártó Zoltán, aki szerint a feldolgozott, megszűrt adatok 72 órán belül lesznek alkalmasak a különböző felhasználásra. (Forradalmi űrrakétát épít két magyar)

Képünk illusztráció, forrása: Luca Parmitano/EUROPEAN SPACE AGENCY/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK