Kritikus hibát találtak a Windowsban

Egy rendkívül veszélyes biztonsági rést, amely lehetővé teszi a kiberbűnözők számára, hogy teljes ellenőrzést szerezzenek a vállalati Windows-rendszerek felett. A júniusi frissítési csomagban erre, és 128 másik hibára is patchet adott ki a Microsoft.
Szabó Dániel, 2020. június 11. csütörtök, 13:49
Fotó: Napi.hu

A vállalati windowsos számítógépeket - PC-ket és szervereket egyaránt - fenyegeti a csoportházirend sérülékenysége, melynek kihasználásával teljes ellenőrzés szerezhető az érintett rendszerek felett. Ajánlott a Windows azonnali frissítése - kezdi cikkét a Computerworld.

A júniusi frissítőcsomagban 129 sérülékenységet javított a Microsoft szoftvereiben - többek között a Windowsban, az Office-ban, a Visual Studióban, az Azure DevOpsban és Microsoft Apps for Androidban. A hibák közül ráadásul 11 kritikus minősítésű, közöttük van egy rendkívül veszélyes biztonsági rés, amely lehetővé teszi a kiberbűnözők számára, hogy teljes ellenőrzést szerezzenek a vállalati Windows-rendszerek felett.

A CVE-2020-1317 jelű sérülékenység a windowsos számítógépek központi menedzselését lehetővé tevő nagyon fontos összetevőt, a csoportházirendet érinti. Aki ezt kihasználta, az magasabb szintű folyamatokat futtathatott, ha telepített egy speciálisan kialakított alkalmazást.

A probléma és a sebezhetőség megszüntethető a rendszer azonnali frissítésével. Ez már kezeli az Intel Opten memóriákkal kapcsolatos problémákat is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gondolkoggyunk, 2020.06.12 11:58

Tessék mondani, amikor Gipsz Jakab magánszemély feltelepíti a windows-t az egyetlen számítógépére, akkor abban a windowsban alapértelmezettként be van kapcsolva a CSOPORTházirend nevű szolgáltatás? Mert ha igen, azt üldözési mániás informatikusok meg tudják indokolni, de vajon a Microsoft mivel indokolja?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html