A még mindig a Windows 7-et használók között a fogyasztók, a kis- és középvállalkozások (KKV-k) és a mikrovállalkozások (MV-k) csaknem azonos arányt – 22 százalékot – képviselnek – derül ki a Kaspersky Security Network kimutatásából.

Az MV-k csaknem egynegyede még mindig ezt az elavult operációs rendszert használja, és különös tekintettel arra, hogy nem rendelkeznek kifejezetten a kiberbiztonságra szakosodott informatikai szakemberekkel, számukra még fontosabb, hogy az operációs rendszerük naprakész legyen. A vállalkozások egyelőre igénybe vehetik a kiterjesztett, fizetős támogatást a Windows 7-hez, de ez extra költséget jelent, és ez az ajánlat sem lesz örökké elérhető.

A Kaspersky megállapításaiból az is kiderül, hogy az emberek és a vállalkozások csak egészen kis része (kevesebb mint 1 százaléka) használ még mindig olyan régebbi operációs rendszereket, mint például a Windows XP és a Windows Vista, amelyekhez 2014, illetve 2017 óta nem jár támogatás. Összességében a felhasználók csaknem egynegyede, 24 százaléka még mindig olyan Windows operációs rendszert használ, amelyhez már nem jár általános támogatás.

A felhasználók 72 százaléka a legújabb Windows operációs rendszert, a Windows 10-et használja, amely egyben a legbiztonságosabb választás is.