Ezúttal egy olyan hiba került napvilágra, amely már jó ideje megbújik a Windows 10-ben és a Desktop Windows Manager (DWM) összeomlását eredményezheti, ha a felhasználó ismételten kinyitja és becsukja a laptopját. Azért most kezdték felismerni a jelenséget, mert egyre több laptop áll át 4K-ra, a bug pedig pont erre utazik - írja a Computerworld.hu.

A hibajelenség a Windows 10 bármely változatát futtató laptopon felbukkanhat, ezek közül is azokon, amelyek 4K kijelzővel rendelkeznek és ezt a natív felbontáson használják, vagy egy külső megjelenítőt használnak 4K módban. A Microsoft támogató oldalának bejegyzése szerint a DWM elszállását a Microsoft DirectX Video Memory Management hibája okozza.

A DWM összeomlások következménye sokféle lehet. Van, akinél csak az ikonok bolondulnak meg a képernyőn, mások nem tudják aktivizálni a Windows Aero témákat, de a leginkább balszerencséseknél teljesen elsötétül a képernyő, és a normál működéshez újra kell indítani a rendszert. A probléma, amelynek tehát nem hardverhiba a kiváltója, szerencsére csak speciális körülmények együttállása esetén jelentkezik, valószínűleg ezért is maradhatott eddig észrevétlen.

A Microsoft már dolgozik a DirectX hibajavító foltján, de hogy mikor juttatja el a felhasználókhoz, arról egyelőre nem nyilatkozott - írja a Computerworld.hu.