13 milliárd eurós tőkéhez jutott az Unicredit

Sikeresen zárult az Unicredit tőkegyűjtési akciója: a tulajdonosok csaknem teljes egészében lejegyezték az olasz pénzintézet által felajánlott új részvényeket.
Papp Zsolt, 2017. február 24. péntek, 10:57
Fotó: Reuters

A bank honlapján közzétett tájékoztatás szerint az Olaszországban és Németországban február 23-án, Lengyelországban pedig 22-én zárult, közel három hetes jegyzési időszakban a felajánlott részvények 99,8 százalékát jegyezték le, ami azt jelenti, hogy 12 milliárd 968 millió euró friss tőkét von be az Unicredit. A maradék jegyzési jogokat február 27-től ajánlják fel a milánói tőzsdén - írja az MTI.

Az Unicredit a tőzsdei árfolyamhoz képest jelentős engedménnyel, 8,09 euróért kínálta fel új részvényeit a tulajdonosoknak mégpedig úgy, hogy minden meglévő öt részvény után 13 újat lehetett vásárolni.  Az Unicredit december közepén hozta nyilvánosságra stratégiai tervét, amelynek értelmében 14 ezer fős létszámleépítést hajt végre, 17,7 milliárd euró értékű kétes követelésállományt értékesít, és 13 milliárd euró bevonásával megerősíti tőkehelyzetét.

A 13 milliárd euró értékű új részvények kibocsátásával az a cél, hogy a bank fedezni tudja a kétes követelésállomány értékesítéséből keletkező veszteségeket, illetve rendezze tőkehelyzetét. A követelésállományt 2017 első felében két részletben szervezik ki olyan független társaságokba, amelyekben az UniCredit kisebbségi tulajdonos lesz.

Az Unicredit délelőtt tíz óra körül 1,53 százalékos mínuszban, 12,25 eurós árfolyamon forgott a milánói tőzsdén. Napi maximumán 2,33 százalékos pluszban, 12,73 eurón, minimumán pedig 2,03 százalékos mínuszban, 12,20 eurón állt az árfolyama.

Az UniCredit eszközállománya alapján Olaszország legnagyobb bankja, 17 országban van jelen, és több mint 143 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK