A világ második legnagyobb pénzpiaci adatszolgáltatója, a Refinitiv adatai szerint tavaly a január elejétől december 22-éig tartó időszakban 5350 milliárd dollár értékben bocsátottak ki cégek kötvényeket, ami már önmagában is rekordszint, és közel 25 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbit. 2018-ban 4350 dollárnyi kötvényt dobtak piacra a cégek.

Idén, némi túlzással, lenullázódik a vállalati kötvénypiac. Elemzők szerint ugyanis a vállalatok mindössze 63 milliárd dollárért adnak majd el adósságpapírokat, ami 2002 óta a legkevesebb - írta az MTI.

Tavasszal, a pandémia első hulláma idején a jegybankok számos intézkedést hoztak a pénzpiacok erősítése céljából, aminek az egyik következménye az lett, hogy olcsóbbá vált kötvény kihelyezni. Eközben a kereslet is nőtt és ezeknek a hatására még az igen gyenge hitelminősítésű cégek kötvényeit is felvásárolták.

A bóvli szintű, azaz a "BB+" vagy annál gyengébb hitelminősítésű cégek tavaly az év elejétől december 22-éig 547 milliárd dollárnyi kötvényt értékesítettek, ami 30 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A befektetésre ajánlott vállalatok kötvénykibocsátásának az értéke a vizsgált időszakban 23 százalékkal, 4810 milliárd dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!