Az észt rendőrség becslései szerint az ország bankárai 2011 és 2016 között összesen 13 milliárd dollárnak megfelelő értékű, főként Oroszországból származó gyanús pénz- és értékpapír-transzferálásában játszhattak közre.

A tranzakciók összesen négy különböző sémát követtek, főként külföldiek számláján keresztül, ebből 7,3 milliárd eurónyit orosz részvények és kötvények transzferálása tett ki - nyilatkozta egy telefonos interjúban Madis Reimnad, az észt rendőrség pénzügyi ügyletek vizsgáló (FIU) részlegének vezetője. Elmondása szerint a tranzakciókban Nagy-Britanniában bejegyzett cégek számlái is fontos szerepet kaptak.

Már régóta figyelték őket

A balti államok már régóta az európai pénzügyi hatóságok figyelmének középpontjában állnak, mint az Oroszországból illegálisan az Európai Unióba áramló pénzek egyik legfontosabb útvonala, s az országok pénzügyi rendszerét már több botrány is megrázta az elmúlt években. Két bankot is bezártak a régióban idén pénzmosási ügyek miatt, s a dán pénzügyi hatóság megrovásban részesítette az ország egyik legnagyobb bankját, a Danske Bankot az észt leánybankjánál feltárt törvénysértések miatt. Azért, hogy reputációjukat helyreállítsák, Lettország és Észtország komoly zárolásokat hajtott végre több banknál is és jelentős bírságokkal sújtott pénzintézeteket.

Reimand elmondása szerint a nyomozás jelenlegi szakaszában még nincs elég bizonyítékuk ahhoz, hogy bűnügyi eljárás induljon. A FIU éves jelentésében különösen fontosnak nevezte azt, hogy lehetővé váljon az olyan vagyonok zárolása, amelyek legális eredete nem bizonyított, ezzel viszont megfordulna a bizonyítási kényszer ezekben az ügyekben - írja a Bloomberg.

A legnagyobb gondot ezekben a keleti országokból érkező pénzekkel  és általában nagy nemzetközi ügyekkel az, hogy a gyakorlatban lehetetlen sokszor pontosan megállapítani, hogy mely vagyonok származnak illegális vagy gyanús tevékenységekből. Ezek a tranzakciók nem transzparensek, s pont emiatt gyanúsak - mondta Reimand.

Így mostak pénzt

A 17 európai médiaszervezet által működtetett Organized Crime and Corruption Project (OCCRP), amelynek a magyar Atlatszo.hu is a tagja, az említett négy pénzmosási rendszerből hármat már alaposabban is feltárt. Két esetben az orosz pénzeket a moldovai bankrendszer közbeiktatásával mosták tisztára és juttatták be az unióba ("orosz pénzmosoda"), az itt érintett 47 milliárd eurónyi tranzakcióból 2 milliárd eurónyi volt észt bankokhoz is köthető.

A harmadik rendszerben, az úgynevezett "azeri mosodán" keresztül azeri állami szervek és cégek juttattak magánszemélyek számlájára mintegy 3,9 milliárd eurónyi összeget észt bankokban. Azerbajdzsán visszautasította az OCCRP ezzel kapcsolatos megállapításait.

A negyedik rendszerben orosz cégek részvényeit és kötvényeit juttatták el külföldi állampolgárok számláira észt bankokban. Ezeket az értékpapírokat aztán értékesítették, s befolyó ellenértéket tucatnyi országba és vállalatok ezreinek utalták tovább különböző árukért és szolgáltatásokért cserébe - írja az összefoglaló.

Az OCCRP szerint az összes azeri rendszerben érintett tranzakcióban a Danske Bank észt leánya döntő szerepet játszott. Ugyanakkor az észt pénzügyi felügyelet lépései és szigorításai az utóbbi időben elméletben felszámolták egy ilyen hálózat működésének lehetőségeit.

Képünk forrása: Pixabay

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!