Szanálják a pénzmosással vádolt bankot

Felszámolják a pénzmosási ügybe keveredett harmadik legnagyobb lett bankot, az ABLV-t - jelentette be az Európai Központi Bank (EKB).
Domokos Erika, 2018. február 25. vasárnap, 16:42
Fotó: Pixabay

Az euróövezeti központi bank közleménye szerint "a lett bank csődközeli helyzetben van", miközben "luxembourgi leánybankjánál az összeomlás jelei" tapasztalhatóak - írta az MTI.

Az EKB tájékoztatta a helyzetről az Egységes Szanálási Testületet (SRB), amely jóváhagyta a lett bank és luxembourgi leánycége felszámolását a lett és a luxemburgi törvények alapján.

Az EKB szerint a lett bank jelentősen meggyengült likviditása miatt nem képes időben rendezni adósságait és más kötelezettségeit. Arra sem képes már, hogy kifizesse a betéteseket.

A betéteseket egyébként a lett betétbiztosítási alap kártalanítja 100 ezer euró összegig.

Az EKB még hétfőn azonnali hatállyal befagyasztotta a pénzmosási botrányba keveredett lett ABLV bank kifizetéseit.

Az EKB először élt a 2014-ben ráruházott euróövezeti bankfelügyeleti jogával.

A bank helyzete azután ingott meg a múlt héten, hogy a lett korrupcióellenes ügynökség és az amerikai pénzügyminisztérium pénzügyi bűnözéssel foglalkozó felügyelete megvádolta, hogy közreműködött abban, hogy ügyfelei kijátsszák az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit, továbbá kapcsolata van Észak-Korea fegyverfejlesztési programjával - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2018.02.26 08:54

a lett jegybank főnöke van a háttérben:
- hihetetlen sztori
- EKB igazg-i tag is

https://index.hu/gazdasag/2018/02/24/lettorszag_jegybank_korrupcio/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html