Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Durva hullámvasutat várnak a tőzsdéken világszerte a vagyonos emberek és sokuk szerint egy nagyobb tőzsdei áresés is benne van a pakliban - ez derül ki a UBS Wealth Management vagyonkezelő cég globális felméréséből. A cég több, mint 3400, legalább egymillió dollárnyi befektethető vagyonnal rendelkező ügyfele megkérdezésével készített anyaga szerint azok portfóliójuk átlagosan 25 százalékát tartották készpénzben, s a legnagyobb fenyegetésnek az amerikai-kínai kereskedelmi háborút, illetve a jövőre esedékes amerikai elnökválasztást övező bizonytalanságot tartották - írja a Bloomberg.

A leginkább aggodalomra okot adó tényező azonban a befektetők számára a világszerte gyorsan változó geopolitikai környezet. Úgy látják, hogy a kölcsönös egymásrautaltság miatt a változások utóhatásai sokkal jobban befolyásolják portfólióik teljesítményét, mint a hagyományos gazdasági tényezők, s ez jelentős eltérés a korábbiakhoz képest - mondta Paula Polita, a cég munkatársa.

A válaszadók négyötöde szerint az ingadozások erősödni fognak a piacokon, s 55 százalék szerint lesz egy durva eladási hullám is 2020 előtt a pénz- és tőkepiacokon. A felmérésben résztvevő ügyfelek 60 százaléka tervezte azt, hogy erre a készpénz arányának növelésével fog felkészülni, s 62 százalék növelte volna a diverzifikációt portfólióján belül. A nagy képhez azonban hozzátartozik, hogy fél évvel korábban még óvatosabb volt a megkérdezettek álláspontja, ugyanez a felmérés májusban 32 százalékos átlagos készpénzarányt mutatott.

A nagy óvatosság azonban csak rövidtávon volt tetten érhető. A következő 10 évre vonatkozó kilátások tekintetében 70 százalék ugyanis optimistán nyilatkozott. Ez a UBS szakértői szerint meglehetősen ellentmondásos helyzetet termet, a vagyonosabb ügyfelek többsége ugyanis évtizedes időtávon képes előre gondolkodni befektetéseivel kapcsolatban, ehhez képest most a bizonytalanságra befektetéseik időhorizontjának jelentős csökkentésével válaszoltak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!