Piaci kitekintés

Jelentős csökkenés a tengerentúlon: az amerikai börzék ismét lefelé vették az irányt kedden, miután a tengerentúli politikusoknak továbbra sem sikerült megegyezésre jutniuk az adósságplafon megemeléséről; a befektetők pedig egyre idegesebbek az október 17-i határidő felé közeledve.

Ázsiában vegyesen teljesítettek az indexek: az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos aggodalmak miatt továbbra is meglehetősen borús hangulatot kismértékben oldották a Fed következő elnökével kapcsolatos beszámolók; miután Barack Obama várhatóan már szerdán bejelentheti a stimulus-párti Janet Yellen jelölését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed élére.

Szerdán a brit (10:30) és német (12:00) ipari termelés statisztikák mellett a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét (20:00) is közzéteszik majd.

Barack Obama Janet Yellent jelölheti a Fed elnöki posztjára
Kép: Admiral Markets

Ázsia

Az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos aggodalmak- és a keddi, tengerentúli mínuszokat követően az ázsiai börzéken is borús hangulatban indult a hét harmadik napja; míg az IMF által visszavágott kínai növekedési növekedési kilátások sem derítették jobb kedvre a térség befektetőit.

A borús hangulatot kismértékben oldották azok a hírek, amelyek szerint Barack Obama Ben Bernanke helyére Janet Yellent nominálhatja majd; így a stimulus-párti Yellen esetleges kinevezése alighanem továbbra is laza monetáris politikát hozhatna a későbbiekben. (Nikkei +1,03%; Hang Seng -0,59%; Kospi +0,42%)

US

Ismét jelentős csökkenéssel fejezték be a napot a tengerentúli részvényindexek, kedden (S&P500 -1,23%; Dow -1,07%; Nasdaq -2,00%). A befektetők továbbra is aggodalommal szemlélik az amerikai költségvetési patthelyzetet, miután a politikusoknak továbbra sem sikerült megegyezésre jutni a költségvetésről, valamint az adósságplafon megemeléséről: a piaci szereplők pedig érezhetően idegesek az október 17-i határidő felé közeledve.

Az amerikai elnök ma nevezheti meg Ben Bernanke utódát: a Fehér Ház előzetes tájékoztatása szerint Obama a Fed jelenlegi alelnökét, Janet Yellent nominálhatja majd a posztra.

Az Alcoa beszámolójával megkezdődött a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon: az alumínium-gyártó az egyszeri tételek figyelmen kívül hagyásával 11 centes profitot ért el, felülteljesítve az 5 centes piaci várakozásokat. A társaság árbevétele a tavalyi év hasonló időszakához képest 1,2%-kal esett vissza, azonban az Alcoa Q3-as időszakra vonatkozó, 5,77mrd dolláros árbevétele így is felülteljesítette az 5,63milliárdos elemzői várakozásokat.

EU

A keddi kereskedés mérsékelt mínuszait követően ismét óvatos lejtmenet jegyében indult a kereskedés Európában, míg a perifériás indexek erőtlen emelkedéssel enyhe pluszokat mutattak. A hét harmadik napján az amerikai költségvetési viták legfrissebb fejleményei mellett brit- és német ipari termelési statisztikákra koncentrálhatnak a befektetők. (Dax -0,17%; Cac -0,26%; FtseMib +0,30%; Ibex +0,27%)

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!